Τα αρωματικά φυτά αποτελούν πρώτη ύλη βοτανικής προέλευσης και τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, όχι μόνο της ερευνητικής κοινότητας, αλλά και διαφόρων βιομηχανιών λόγω των ιδιαίτερων ευεργετικών ιδιοτήτων των εκχυλισμάτων τους. Aποτελούν την πρώτη ύλη για παρασκευή τελικών προϊόντων μεταποίησης προστιθέμενης αξίας, όπως τα αιθέρια έλαια, ξηρά και υγρά εκχυλίσματα, κλπ. Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα που φύονται στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αιθέρια έλαια, χάρη στο ιδιαίτερο κλίμα, τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά σε επίπεδο σύστασης και υφής, κλπ. H μέση απόδοση σε αιθέριο έλαιο αρωματικών φυτών είναι κάτω από 5% κ.β. και επομένως, κάθε χρόνο συσσωρεύονται σημαντικές ποσότητες στερεών και υγρών αποβλήτων. Τα παραπροϊόντα αυτά είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολυφαινόλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία αν προστεθούν με κατάλληλο τρόπο είτε σε τρόφιμα είτε ως αντιγηραντικοί παράγοντες στη βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών, βελτιώνοντας σημαντικά τη συνολική κερδοφόρα αξιοποίηση των αρωματικών φυτών.
Στόχος του έργου ROSEHAM αποτέλεσε η ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη βελτιστοποίηση της παραλαβής πολύτιμων ουσιών από παραπροϊόντα της βιομηχανίας παρασκευής αιθέριων ελαίων από αρωματικά φυτά όπως τα ρόδα, η ρίγανη, η λεβάντα και άλλα φυτά της πλούσιας Ελληνικής γης, η αξιολόγηση των παραπροϊόντων ως προς τις φυσικοχημικές τους ιδιότητες, τη βιολογική δράση και τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και η χρήση τους για την παρασκευή καινοτομικού τροφίμου, με βελτιωμένα λειτουργικ και θρεπτικά χαρακτηριστικά. Ο απώτερος σκοπός επομένως δεν είναι μόνο η πληρέστερη εκμετάλλευση των παραπροϊόντων (τα οποία στην τρέχουσα βιομηχανική πρακτική απλώς απορρίπτονται επιβαρύνοντας το περιβάλλον), αλλά και η άμεση αξιοποίηση τους μέσω σύνδεσης και εφαρμογής του στη βιομηχανία τροφίμων, για την αντιμετώπιση ενός υπαρκτού και σημαντικού προβλήματος μια κατηγορίας προϊόντων, όπως τα αλλαντικά. Πιο συγκεκριμένα, τελικός στόχος είναι η αξιολόγηση της επίδρασης των δραστικών ενώσεων των εκχυλισμάτων των παραπροϊόντων παραγωγής αιθέριων ελαίων στις ιδιότητες των κρεατοσκευασμάτων (χρώμα, μικροβιακό φορτίο, χρόνος συντήρησης).
Τίτλος Έργου: Βιώσιμη αξιοποίηση των υπολειμμάτων απόσταξης αρωματικών φυτών και ανθέων για την παρασκευή προϊόντων αλλαντικών, ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: ROSEHAM
Χρονική Διάρκεια Έργου: 30/9/2021-29/11/2023
Ιστοσελίδα Έργου: https://roseham.gr/
Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου: ΔΡΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ», Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς. Προϋπολογισμός έργου 987.125,00 €, Δημόσια δαπάνη χρηματοδότησης: 840.561,25 €
Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Καθ. Μαρία Γιαννακούρου
Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:
- ΠαΔΑ, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
- Αγροτικός συνεταιρισμός αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και οπωροκηπευτικών Βοϊου Κοζάνης.
- Αφοί Γ. Κασσάκη Ο.Ε.
- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ -Σύμβουλοι επιχειρήσεων Ανώνυμη Εταιρεία
Ερευνητικές Δημοσιεύσεις/ Αποτελέσματα / Πατέντες
- Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κρίση
Konteles S.J.; Stavropoulou N.A., Thanou I.V., Mouka E.; Kousiaris V., Stoforos G.N., Gogou E., Giannakourou, M.C. 2024. Εnriching Cured Meat Products with Bioactive Compounds Recovered from Rosa damascena and Rosmarinus officinalis L. Distillation By-Products: The Pursuit of Natural Antimicrobials to Reduce the Use of Nitrites. Appl. Sci. 2023, 13, 13085. https://doi.org/10.3390/
Tsiaka T., Stavropoulou N.A., Giannakourou M.C., Strati I.F., Sinanoglou V.J. 2023. Optimization of Ultrasound-Assisted Extraction and Characterization of the Phenolic Compounds in Rose Distillation Side Streams Using Spectrophotometric Assays and High-Throughput Analytical Techniques. Molecules 2023, 28, 7403. https://doi.org/10.3390/molecules28217403
- Παρουσίαση αποτελεσμάτων σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια
Tsiaka T, Kanioura A., Pilatos S., Roussos I., Vountzouklis G., Stavropoulou N., Gogou E., Zoumpoulakis P., Strati I.F., Sinanoglou V.J., Giannakourou M. Towards the valorization of distillation byproducts from Mediterranean herbs by implementing ultrasound-assisted extraction (UAE) and experimental design (DOE) models. 13th IMA 2023, Greece, September 17-20, 2023, Chania, Crete.
Spyridon J. Konteles, Thalia Tsiaka, VassiliaJ. Sinanoglou, IriniF. Strati, Panagiotis Zoumpoulakis, Charisios Savvas, George N. Stoforos, Natalia Stavropoulou, and Maria C. Giannakourou. Sustainable application of aromatic plant distribution by-products for an alternative meat preservation. Poster presentation at ISEKI-Food 2023, July 05-07, 2023, Paris, France.
Thalia Tsiaka, Vassilia J. Sinanoglou, Irini F. Strati, Natalia Stavropoulou, Aimilia Kaltsa, Dimitris Milonas, Lambrini-Marina Bardousi and Maria C. Giannakourou. In vitro assessment of the antimicrobial activity of ultrasound-assisted extracts of aromatic plants by-products against microbiota isolated on selective media from spoiled vacuum –packaged cooked meat. Poster presentation at ICEF 14, 19-23 July 2023, Nantes, France.
Thalia Tsiaka, A. Kanioura, S. Pilatos, I. Roussos, G. Vountzouklis, N. Stavropoulou, E. Gogou, P. Zoumpoulakis, I.F. Strati, Vassilia J. Sinanoglou, and Maria C. Giannakourou. Towards the valorization of distillation byproducts from Mediterranean herbs by implementing ultrasound-assisted extraction 9UAE) and experimental design (DOE) models. Poster presentation in the 13th International Conference on Instrumental Methods of Analysis: Modern Trends and Applications (17 – 20 September, 2023, Chania, Crete)
Thalia Tsiaka, D. Giannis, G. Koletsou, S. Theofilatos, D. Zotos, N. Stavropoulou, E. P. Zoumpoulakis, I.F. Strati, Vassilia J. Sinanoglou, and Maria C. Giannakourou. Optimization of ultrasound-assisted extraction (UAE) for the recovery of phenolic compounds from basil and lemon balm by products and identification of their phytochemical profile by IR and LC-MS/MS. Poster presentation in the 13th International Conference on Instrumental Methods of Analysis: Modern Trends and Applications (17 – 20 September, 2023, Chania, Crete)
- Πατέντες
Υποβολή αίτησης για χορήγηση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), Αρ. αίτησης : 20230100985