AgroLabs – Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-B “Βαλκανική–Μεσόγειος”

Το έργο AgroLabs στοχεύει στην προώθηση της παραγωγής και διάδοσης καινοτόμων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην περιοχή Βαλκανικής – Μεσογείου οργανώνοντας τοπικές αλυσίδες αξίας, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους παραγωγούς κατά την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και δημιουργώντας νέες αγορές για τα προϊόντα τους με ανοικτή διαδικασία.
Ακόμη οι ειδικοί στόχοι του AgroLabs θα συμβάλλουν, ώστε να συμπεριληφθούν οι αλυσίδες αγροδιατροφής και να δημιουργηθούν νέα τοπικά clusters, ενώ θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, θα αναβαθμίσουν την προβολή και το κύρος χαρακτηριστικών αγροδιατροφικών προϊόντων, θα αναπτύξουν το εμπόριο και τις τοπικές δυνατότητες μέσω της ελεύθερης πρόσβασης στις διακρατικές ανταλλαγές και θα θέσουν τις βάσεις της διαδρομής προϊόντων αγροδιατροφής στη Βαλκανική – Μεσόγειο, καθώς και της ενοποίησης των αγροδιατροφικών clusters σε επίπεδο ΕΕ.
Για την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του τομέα αγροδιατροφής πρέπει να συμπεριληφθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Το έργο AgroLabs περιλαμβάνει:
1.Τη διάγνωση της αλυσίδας αγροδιατροφής των περιοχών Ημαθίας, Λεμεσού, Blagoevgrad – Razlog και Fier. Οι γνώσεις που θα αποκτηθούν από την διάγνωση θα συμπεριληφθούν σε μία Διακρατική Έκθεση Σύνθεσης. Εργαστήρια AgroLabs, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο κοινός σχεδιασμός των ενδιαφερομένων μερών και η ανάπτυξη πιλοτικών clusters καινοτομιών αγροδιατροφής. Συνάντηση κορυφής σε θέματα καινοτομιών του AgroLabs. Διεθνική διάσκεψη, στην οποία θα πάρουν μέρος σημαντικά ενδιαφερόμενα μέρη της κάθε περιοχής με σκοπό την προώθηση της διεθνούς ανταλλαγής και τη δικτύωση, τη συζήτηση των προκλήσεων και την κατάρτιση κοινών λύσεων και στρατηγικών σχετικά με την ανάπτυξη του τομέα αγροδιατροφής στην περιοχή Βαλκανικής – Μεσογείου.
2.Κατά την υλοποίηση του έργου θα αναπτυχθούν τέσσερα Τοπικά Σχέδια Δράσης ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων και με στόχο την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε περιφερειακό επίπεδο. Θα λειτουργήσουν επίσης ως επιχειρησιακό σχέδιο για τη δημιουργία του AgroLabs cluster.
3.Clusters Καινοτομιών Αγροδιατροφής.

Τίτλος Έργου:
AgroLabs – Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-B ‘’Βαλκανική–Μεσόγειος’’

Χρονική Διάρκεια Έργου:
1 Αυγούστου 2017 – 31 Ιανουαρίου 2020

Ιστοσελίδα Έργου:
http://www.interreg-balkanmed.eu/approved-project/31/

Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου:
Interreg V-B ‘’Balkan- Mediterranean 2014-2020
Ποσό Χρηματοδότησης: 956.303,00 €

Επιστημονικός Υπεύθυνος (ΠAΔΑ):
Καθηγητής Ιωάννης Τσάκνηςς
Email: jtsaknis@uniwa.gr
Τηλ: 210 5385500

Ερευνητική Ομάδα Έργου:
Δημήτρης Τυμπής, Υπεύθυνος Επικοινωνίας – Δ.Ε.Π.
Αναστασία Κανέλλου, Δ.Ε.Π.
Ευσταθία Τσάκαλη, Δ.Ε.Π.
Χρήστος Αναστασάκος, Εξωτερικός Συνεργάτηw – Νομική Υποστήριξη

Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:
1. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Επικεφαλής Εταίρος – Συντονιστής)
2. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
3. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
4. Αναπτυξιακή Εταιρεία Λεμεσού, Κύπρος
5. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Τιράνων, Αλβανία (Agricultural University of Tirana, Albania)
6. Δήμος Fier, Αλβανία (Municipality of Fier, Albania)
7. Πανεπιστήμιο Σόφιας‘’St.Kliment Ohridski‘’, Βουλγαρία (Sofia University‘’St.Kliment Ohridski‘’, Bulgaria)
8. Δήμος Razlog, Βουλγαρία (Municipality of Razlog, Bulgaria).

Ερευνητικές Δημοσιεύσεις/ Αποτελέσματα / Πατέντες :
Efstathia Tsakali, Melina Aroni, Mavra Marouda, Anastasia Kanellou, John Tsaknis, Dimitra Houhoula, Spiridon Konteles, Dimitrios Timpis. (2020). A preliminary study on the effect of temperature and delayed packaging on the shelf-life of late crop Greek peaches and nectarines. 11th biennial FOODSIM2020, April 5-9, 2020, Ghent, Belgium (accepted for publication)*
*Conference was postponed to September 6-10, 2020 due to Covid-19 restrictions

Τα AgroLabs clusters που δημιουργήθηκαν λειτουργούν στις περιοχές: Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (Π.Κ.Μ.) Ελλάδα, Λεμεσός Κύπρου, Razlog Βουλγαρίας και Fier Αλβανίας. Τα Cluster Καινοτομιών Αγροδιατροφής (AgroLabs) αποτελούν τον τόπο συνάντησης της βιομηχανίας (επιχειρήσεις αγροδιατροφής, παραγωγοί, παράγοντες στην αλυσίδα αξίας), ερευνητικών Iδρυμάτων και δημοσίων Aρχών. Η δραστηριότητα του AgroLabs περιλαμβάνει στήριξη, παρακολούθηση, συνεδρίες καθοδήγησης και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του cluster, την ενσωμάτωση καινοτόμων προϊόντων στην παραγωγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βελτίωση του εμπορίου παραδοσιακών προϊόντων.
Τα τέσσερα AgroLabs θα λειτουργούν όχι μόνο ως μονάδες, αλλά και ως ένα διεθνικό δίκτυο. Τα AgroLabs clusters θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά την ολοκλήρωση του έργου. Θα συνεχίσουν να προσφέρουν υποστήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγροδιατροφής προκειμένου να διευκολύνουν την παροχή συγκεκριμένων λύσεων στα κοινά προβλήματα μέσω συγκέντρωσης πόρων, εμπειρογνωμοσύνης και ενίσχυσης των καινοτόμων δυνατοτήτων.

Προηγούμενο άρθροΔιατροφικός Χάρτης για τα Παραδοσιακά ή Τοπικά Προϊόντα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Επόμενο άρθροΠροσαρμοσμένα στο χρήστη, ασφαλή, αξιόπιστα και αποκεντρωμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης