Το έργο APROVIS3D στοχεύει στην αναλογική πληροφορική για τεχνητή νοημοσύνη με την μορφή νευρικών δικτύων (SNN) σε μικτή αναλογική και ψηφιακή αρχιτεκτονική. Το έργο περιλαμβάνει πεδία προγραμματιζόμενης αναλογικής συστοιχίας (FPAA) και SpiNNaker που εφαρμόζονται σε ένα σύστημα στερέ-οψης αφιερωμένο στην παράκτια επιτήρηση και χρησιμοποιώντας ένα εναέριο ρομπότ.
Τα συστήματα όρασης υπολογιστών βασίζονται ευρέως στην τεχνητή νοημοσύνη και ειδικά στην μηχανική μάθηση (όπως τα νευρωνικά δίκτυα), η οποία πρόσφατα απέκτησε τεράστια δυνατότητα.
Το στάδιο εκπαίδευσης για βαθιά συνέλιξη νευρωνικών δικτύων καταναλώνει χρόνο και ενέργεια. Αντίθετα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να εκτελεί οπτικές εργασίες με ασυναγώνιστη υπολογιστική και ενεργειακή απόδοση. Πιστεύεται ότι ένας σημαντικός παράγοντας αυτής της αποτελεσματικότητας είναι το γεγονός ότι οι πληροφορίες αντιπροσωπεύονται κατά πολύ από μικρούς παλμούς (αιχμές) σε αναλογικούς – όχι διακριτούς – χρόνους. Ωστόσο, οι αλγόριθμοι όρασης υπολογιστών που χρησιμοποιούν τέτοια αναπαράσταση εξακολουθούν να στερούνται στην πράξη, και το υψηλό δυναμικό της διαδικασίας είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο.
Εμπνευσμένο από τη βιολογία, το έργο εξετάζει το επιστημονικό ζήτημα της ανάπτυξης μιας χαμηλής ισχύος, end-to-end αναλογικής ανίχνευσης και επεξεργασίας αρχιτεκτονικής τρισδιάστατων οπτικών σκηνών, που τρέχουν σε αναλογικές συσκευές, χωρίς κεντρικό ρολόι και έχει ως στόχο να τις επικυρώσει σε πραγματικές καταστάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο θα αναπτύξει νέα παραδείγματα για βιολογικά εμπνευσμένο όραμα, από την ανίχνευση μέχρι την επεξεργασία, προκειμένου να βοηθήσει μηχανήματα όπως τα Μη Επανδρωμένα Αυτόνομα Οχήματα (UAV), τα αυτόνομα οχήματα ή τα ρομπότ ώστε να αποκτήσουν υψηλού επιπέδου κατανόηση από οπτικές σκηνές.
Το φιλόδοξο μακροπρόθεσμο όραμα του έργου είναι η ανάπτυξη του παραδείγματος τεχνητής νοημοσύνης επόμενης γενιάς που τελικά θα ανταγωνιστεί με τη βαθιά μάθηση. Πιστεύουμε ότι η νευρομορφική πληροφορική, η οποία μελετάται κυρίως σε χώρες τηςΕΕ, θα αποτελέσει βασική τεχνολογία την επόμενη δεκαετία.
Ως εκ τούτου, αποτελεί τόσο επιστημονική όσο και στρατηγική πρόκληση για την ΕΕ να προωθήσει αυτήν την τεχνολογική καινοτομία.
Τίτλος Έργου:
APROVIS3D: Αναλογική επεξεργασία βιο-εμπνευσμένων αισθητήρων όρασης για τρισδιάστατη ανακατασκευή
Χρονική Διάρκεια Έργου: 36 μήνες (2020-2023)
Ιστοσελίδα Έργου: http://aprovis3d.eu/
Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου:
CHIST-ERA 2019 https://www.chistera.eu/projects/aprovis3d
ΓΓΕΤ (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας)
Προϋπολογισμός 1.365.781 Ευρώ.
Προϋπολογισμός Πα.Δ.Α. 100.000 Ευρώ
Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Εμμανουήλ Οικονόμου
Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:
- Université Côte d’Azur / I3S / CNRS Polytech Nice Sophia (Γαλλία, Συντονιστής έργου)
- Institut de Neurosciences de la Timone (Γαλλία)
- Instituto de Microelectrónica de Sevilla (Ισπανία)
- ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
- ΕΜΠ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
- ETH Zurich (Ελβετία)