Ορθολογική Διαχείριση Επισιτιστικών Πόρων και Ισορροπημένη Διατροφή Ωφελούμενων

Η σωστή διατροφή βασίζεται στην υγιεινή διατροφή και είναι βασικός παράγοντας που βοηθά στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας. Οι κακές διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνουν την υπο- ή την υπερβολική κατανάλωση τροφής, την έλλειψη αρκετών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών ή την κατανάλωση πάρα πολλών τύπων τροφίμων και ποτών, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή είναι πλούσια σε λιπαρά, αλάτι ή / και ζάχαρη.

Αυτές οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, βασικών λιπαρών οξέων, βιταμινών και μετάλλων, καθώς και φυτικών ινών και υγρών.

Η κακή διατροφή μπορεί να βλάψει την καθημερινή υγεία και ευεξία και να μειώσει την ικανότητα για δραστήρια ζωή. Βραχυπρόθεσμα, η κακή διατροφή μπορεί να συμβάλει στο άγχος, την κούραση στην εργασία και με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως: παχυσαρκία, φθορά των δοντιών, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωση, μερικούς τύπους καρκίνου, κατάθλιψη.

Περίληψη Έργου :

  1. Μελέτη των παρεχόμενων ειδών τροφίμων στους ωφελούμενους του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΤΕΒΑ, για την ομαδοποίηση τους και την ένταξή τους σε ομάδες, αναλόγως της θρεπτικής τους αξίας.
  2. Προτάσεις για την κάλυψη τυχόν κενών που θα εντοπιστούν.
  3. Δημιουργία καταλόγου με προτάσεις ως προς το περιεχόμενο των ‘‘καλαθιών’’ και την αναλογία κάθε είδους τροφίμων, με γνώμονα την ισορροπημένη διατροφή.
  4. Ανάπτυξη εργαλείου για την αντιστοίχιση και την αναλογία ειδών, από τις διάφορες ομάδες, για την εύκολη αντικατάσταση προϊόντων σε περίπτωση έλλειψης ή άλλου προβλήματος
  5. Διενέργεια επιτόπιων επιθεωρήσεων στις δομές Κοινωνικών Συμπράξεων από δύο μέλη της Ομάδας Έργου του Εργαστηρίου Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων & Ποτών της Σχολής Επιστημών Τροφίμων,  δειγματοληψίες διανεμόμενων τροφίμων – σύνταξη πρωτοκόλλων, εργαστηριακός έλεγχος δειγμάτων και  έκδοση αποτελεσμάτων.

Τίτλος Έργου:
Ορθολογική Διαχείριση Επισιτιστικών Πόρων και Ισορροπημένη Διατροφή Ωφελούμενων

Χρονική Διάρκεια Έργου:
7  Σεπτεμβρίου 2020 – 7 Σεπτεμβρίου 2021

Ιστοσελίδα Έργου:
www.eiead.gr

Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου:
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ  ΕΒΥΣ) του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)
Ποσό Χρηματοδότησης: 34.000,00 €

Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.):  Καθηγητής Ιωάννης Τσάκνης
Email: jtsaknis@uniwa.gr, Τηλ: 210 5385500

Ερευνητική Ομάδα Έργου:
Δημήτρης Τυμπής, Υπεύθυνος Επικοινωνίας – Δ.Ε.Π.
Δήμητρα Χούχουλα, Δ.Ε.Π.
Ευσταθία Τσάκαλη, Δ.Ε.Π.

Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:

  1. Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) – Διαχειριστική Αρχή

του ΕΠ ΕΒΥΣ του ΤΕΒΑ

  1. Δίκτυο Κοινωνικών Συμπράξεων, μέσω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων της Ελλάδας
Προηγούμενο άρθροBMC-DE: Μελέτη σύστασης αλάτων στον ανθρώπινο οργανισμό με τεχνικές διπλής ενέργειας ακτίνων-Χ
Επόμενο άρθροAPROVIS3D: Αναλογική επεξεργασία βιο-εμπνευσμένων αισθητήρων όρασης για τρισδιάστατη ανακατασκευή