MyPal: Ανακουφιστική φροντίδα ενηλίκων και παιδιών με καρκίνο μέσω ψηφιακών εφαρμογών

Το πρόγραμμα MyPal έχει στόχο την προώθηση της πρώιμης ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο, αξιοποιώντας τις αυτοαναφερόμενες (από τους ασθενείς)  εκβάσεις υγείας (PRO) χρησιμοποιώντας ψηφιακές εφαρμογές υγείας, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί στις προσωπικές ανάγκες του ασθενούς με καρκίνο και των φροντιστών τους.
Μέσω αυτής της παρέμβασης, το MyPal φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τους ασθενείς με καρκίνο (και τις οικογένειές τους) στο να καταγράφουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάστασή τους, να την κοινοποιούν στους γιατρούς/νοσηλευτές και έτσι να επιτυγχάνεται ταχεία αναγνώριση των σημαντικών αλλαγών στην κατάσταση και την ποιότητα ζωής τους.

Συνολικά, το MyPal αντικατοπτρίζει μια μετατόπιση της προσέγγισης, δηλαδή από την παθητική αναφορά του ασθενούς στην ενεργό συμμετοχή και δέσμευσή του, και σε μια κλειστή ανατροφοδότηση (γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ αυτών που αναφέρουν οι ασθενείς και των αποτελεσματικών δράσεων των γιατρών/νοσηλευτών ώστε να καλύπτονται οι διαφορετικές ανάγκες του κάθε ασθενούς). 

To MyPal θα τεκμηριώσει την εγκυρότητα της προτεινόμενης παρέμβασης σε δύο κλινικές μελέτες, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για ενήλικες με αιματολογικούς καρκίνους και μια μελέτη παρατήρησης για παιδιά που πάσχουν από συμπαγείς όγκους και αιματολογικές κακοήθειες. Οι κλινικές μελέτες θα διεξαχθούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης σε 6 νοσοκομεία 5 Ευρωπαϊκών χωρών.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συμμετέχει ιδιαίτερα στον καθορισμό του πλαισίου βιοηθικής και δεοντολογίας που διέπει τις κλινικές μελέτες και παρακολουθεί τα ηθικά ζητήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Αυτό διασφαλίζει ότι το έργο διεξάγεται σε απόλυτη συμφωνία με τις θεμελιώδεις ηθικές αρχές συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Επιπλέον, η συμμετοχή του ΠΑΔΑ επικεντρώνεται στον καθορισμό του πλαισίου αποτίμησης και αξιολόγησης του αντίκτυπου της παρέμβασης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αποτελεσματικότητα και τη σχέση κόστους- αποτελεσματικότητας του MyPal, αλλά επίσης (δεδομένου ότι το MyPal βασίζεται στην ψηφιακή υγεία/τεχνολογική παρέμβαση) και στην καθαυτή αξιολόγηση της τεχνολογίας Υγείας.

Τίτλος Έργου:
MyPal – Προώθηση της ανακουφιστικής φροντίδας ενηλίκων και παιδιών με καρκίνο μέσω εξελιγμένων συστημάτων αυτοαναφερόμενων εκβάσεων υγείας των ασθενών

Χρονική Διάρκεια Έργου: 1 Ιανουαρίου 2019 – 30 Ιουνίου 2022

Ιστοσελίδα Έργου:  https://mypal-project.eu/

Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου:
EU Horizon 2020-SC1-2018-Single-Stage-RTD
Προϋπολογισμός ΠΑΔΑ: 150.400,00€. Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 3.999.308,75€

Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Ελπίδα Πάβη, Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Email: epavi@uniwa.gr, Τηλ: 213 2010232

Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:

  1. ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Συντονιστής προγράμματος)
  2. FRAUNHOFER GESELLSCHAFT ZUR FOERDERUNG DER ANGEWANDTEN FORSCHUNG E.V.
  3. ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ
  4. LANCASTER UNIVERSITY
  5. MASARYKOVA UNIVERZITA
  6. KAROLINSKA INSTITUTET
  7. UNIVERSITA VITA-SALUTE SAN RAFFAELE
  8. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  9. MEDIZINISCHE HOCHSCHULE HANNOVER
  • FAKULTNI NEMOCNICE BRNO
  • UNIVERSITAT DES SAARLANDES
  • PROMOTION SOFTWARE GMBH
  • ATLANTIS HEALTHCARE UK LIMITED
  • EUROPEAN ASSOCIATION OF PALLIATIVE CARE
  • INTERNATIONAL CHILDREN’S PALLIATIVE CARE NETWORK
  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προηγούμενο άρθροSafeConsumE: Πιο ασφαλή τρόφιμα μέσω της αλλαγής συμπεριφοράς του καταναλωτή
Επόμενο άρθροΣεμινάριο Επιμόρφωσης στη χρήση Συστημάτων CAD-CAM LECTRA