SafeConsumE: Πιο ασφαλή τρόφιμα μέσω της αλλαγής συμπεριφοράς του καταναλωτή

To έργο “SafeConsume” εστιάζει στην “Αειφόρο Ασφάλεια των Τροφίμων μέσα από την αλλαγή συμπεριφορών των καταναλωτών”. Ο απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η μείωση της επιβάρυνσης της υγείας του πληθυσμού από τροφιμογενείς λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν και αφετέρου η μείωση της σπατάλης τροφίμων παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό, το “SafeConsume” επιδιώκει την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών όλων των ηλικιών και κυρίως των εφήβων σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες για τη μείωση της έκθεσης των πολιτών σε κίνδυνο, μέσω της αύξησης της αφύπνισης για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων και περιλαμβάνει: τη διαμόρφωση και παραγωγή αποτελεσματικών και εύχρηστων, φιλικών για το χρήστη εκπαιδευτικών εργαλείων και προϊόντων, τη διαμόρφωση στρατηγικών καλής  επικοινωνίας με τους καταναλωτές, το σχεδιασμό και την παραγωγή εργαλείων εκπαίδευσης διαφόρων κατηγοριών του πληθυσμού και ειδικά των εφήβων και γενικά τη διαμόρφωση μιας πολιτικής για την ασφάλεια των τροφίμων χωρίς να αποκλείει κανέναν πολίτη.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) μέχρι το Μάιο, 2019 και το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εν συνεχεία, συμμετέχει στο έργο “SafeConsume” και συνεισφέρει σε όλα τα πακέτα εργασίας, αν και είναι άμεσα εμπλεκόμενο σε τρία πακέτα. Ειδικότερα, η συμμετοχή ΕΣΔΥ/ΠΑΔΑ συμπεριλαμβάνει και εξυπηρετεί τους παρακάτω στόχους: Ανάπτυξη ειδικών για κάθε χώρα ενοτήτων έρευνας HACCP, εκτίμηση αναγκών για προαγωγή Υγείας των μαθητών, ανάπτυξη κατάλληλων μαθησιακών στόχων για το κοινό εκπαιδευτικό υλικό που θα διαμορφωθεί για όλες τις χώρες, προσαρμογή και μετάφραση του εκπαιδευτικού ηλεκτρονικού κυρίως υλικού για την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, δοκιμαστική εφαρμογή σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στην Αττική, δημιουργία φόρουμ για τη διάχυση  του εκπαιδευτικού υλικού, συντονισμός των δραστηριοτήτων διάχυσης στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα, διάχυση του εκπαιδευτικού υλικού και μέριμνα για τη βιωσιμότητά του.
To έργο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τίτλος Έργου: SafeConsume  Πιο ασφαλή τρόφιμα μέσω της αλλαγής συμπεριφοράς του καταναλωτή

Χρονική Διάρκεια Έργου: 1η Μαΐου 2017 έως 30 Απριλίου 2022

Ιστοσελίδα Έργου:  http://safeconsume.eu/

Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου:
EU Horizon 2020 – SFS – 2016 – 2017: Project no. 727580
Ποσό χρηματοδότησης: 9.5 εκατομμύρια €/ Προϋπολογισμός ΠΑΔΑ: 39.375,00€

Επιστημονικός υπεύθυνος (Πα.Δ.Α): Καθ. Κυριακούλα Μεράκου, E-mail: kmerakou@uniwa.gr, TΗΛ: 30-2132010254

Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:

32 partners (researchers, market actors, authorities, NGOs) from 14 countries

1.     Nofima (Συντονιστής)

Νορβηγία

2.     Keep-It Technologies As

Νορβηγία

3.     Consumption Research Norway

Νορβηγία

4.     Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Όσλο

Νορβηγία

5.     Vose Software

Belgium

6.     Πανεπιστήμιο Aarhus

Δανία

7.     Rådet for Bedre Hygiejne

Δανία

8.     Πανεπιστήμιο Κοπενχάγης

Δανία

9.     Centre Hospitalier Regional

Γαλλία

10.  Ass Groupe Ecole Superieure Agriculture (G ESA)

Γαλλία

11.  Institut National de la Recherche Agronomique

Γαλλία

12.  DesignIt Oslo (DesignIt)

Νορβηγία

13.  Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής-Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας (π. Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας)

Ελλάδα

14.  Πανεπιστήμιο Szent Istvan

Ουγγαρία

15.  Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής της Βουδαπέστης

Ουγγαρία

16.  Nemzeti Elelmiszerlanc-biztonsagi Hivatal (NFCSO)

Ουγγαρία

17.  Instituto de Ciencias Sociais da Universidade De Lisboa (ICSUL)

Πορτογαλία

18.  Ministerio da Educacao e Ciencia (MES)

Πορτογαλία

19.  Καθολικό Πανεπιστήμιο Πορτογαλίας

Πορτογαλία

20.  Asociatia Consumatorilor de Produse Alimentare in Romania Optimum Cibum (ACPA)

Ρουμανία

21.  ”Dunarea de Jos” University of Galati (UGAL)

Ρουμανία

22.  Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης

Ισπανία

23.  Ikea Of Sweden Ab (IKEA)

Σουηδία

24.  Πανεπιστήμιο Ζυρίχης

Ελβετία

25.  C-Tech Innovation Limited (CTEC)

Ηνωμένο Βασίλειο

26.  Department of Health (DH PHE)

Ηνωμένο Βασίλειο

27.  International Scientific Forum On Home Hygiene (IFH)

Ηνωμένο Βασίλειο

28.  Πανεπιστήμιο Keele

Ηνωμένο Βασίλειο

29.  Unilever U.k. Central Resources Limited (UNILEVER)

Ηνωμένο Βασίλειο

30.  Instituto de Ciencias, Tecnologias e Agroambiente da Universidade do Porto (ICETA)

Πορτογαλία

31.  Bundesinstitut fuer Risikobewertung

Γερμανία

32.  Arçelik A.Ş.k

Τουρκία

 

Ερευνητικές Δημοσιεύσεις/ Αποτελέσματα / Πατέντες

  1. Langsrud S, Sørheim O, Skuland SE, Almli VL, Jensen MR, Grøvlen MS, et al. (2020) Cooking chicken at home: Common or recommended approaches to judge doneness may not assure sufficient inactivation of pathogens. PLoS ONE 15(4): e0230928. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0230928
  2. Eley C et al (2020). Teaching young consumers in Europe: A multicentre qualitative needs assessment with educators on food hygiene and food safety (submitted for publication).
  3. Syeda R et al (2020) Young people’s views about food hygiene and food safety across Europe – A qualitative study (submitted for publication).
Προηγούμενο άρθροΕπιμόρφωση προσωπικού Πανεπιστημίων σχετικά με τη σύνδεση με την αγορά εργασίας
Επόμενο άρθροMyPal: Ανακουφιστική φροντίδα ενηλίκων και παιδιών με καρκίνο μέσω ψηφιακών εφαρμογών