H επίδραση των εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης στη βελτίωση της διατροφής

Το IMPROVE στοχεύει στην αξιολόγηση της διατροφικής αξίας, της επίδρασης στην υγεία καθώς και της ποιότητας και της ασφάλειας των νέων πρωτεϊνικών τροφίμων (NFs) από μη συμβατικές πηγές, λαμβάνοντας υπόψη και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις τους. Το έργο επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τον θετικό αντίκτυπο της μετάβασης προς πιο υγιεινές εναλλακτικές πρωτεΐνες, αξιοποιώντας επιλεγμένα υποπροϊόντα από τη γεωργία, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες ως βασικές πρώτες ύλες. Παράλληλα, το IMPROVE διερευνά την αξιοποίηση φυσικών οργανισμών που παράγουν πρωτεΐνη, όπως μύκητες, βακτήρια, έντομα, μικροφύκη και μακροφύκη. Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, τα δευτερογενή υποπροϊόντα που προκύπτουν στη διάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επαναχρησιμοποιούνται είτε στην παραγωγή τροφίμων είτε ως πηγές ενέργειας. Οι πρωτεΐνες που εξάγονται θα υποβάλλονται σε τροποποίηση και λειτουργική βελτίωση, ακολουθούμενες από αισθητηριακή αξιολόγηση και δοκιμές τόσο σε ανθρώπινα τρόφιμα όσο και σε ζωοτροφές για την υδατοκαλλιέργεια. Το IMPROVE θα εξετάσει επίσης τη δυνατότητα βιομηχανικής παραγωγής νέων πρωτεϊνικών τροφίμων, χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθόδους και εργαλεία, όπως η Ανάλυση Κύκλου Ζωής (LCA), η Ανάλυση Κόστους Κύκλου Ζωής (LCC), η Εκτίμηση Κινδύνου (RA), η Τεχνοοικονομική Ανάλυση (TEA) και η Βελτιστοποίηση Αποδοχής (AO). Επιπλέον, η χρήση Ψηφιακών Διδύμων (Digital Twins), η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο με Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και τα Εργαλεία Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS) θα συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας. Η βελτιστοποίηση των παραμέτρων που επηρεάζουν την παραγωγή νέων πρωτεϊνικών τροφίμων (NFs) θα αξιολογηθεί στο τελικό στάδιο, με στόχο την αύξηση της πρωτεϊνικής περιεκτικότητας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί εκτίμηση των επιπτώσεων σε κάθε μεμονωμένο στάδιο (εξαγωγή, χαρακτηρισμός, τροποποίηση/λειτουργική βελτίωση της πρωτεϊνούχας φάσης, παραγωγή νέων τροφίμων) καθώς και στις ολοκληρωμένες διεργασίες. Τέλος, η αποδοχή των νέων πρωτεϊνικών τροφίμων του IMPROVE και η κοινωνική τους σημασία θα αξιολογηθούν μέσω αισθητηριακών δοκιμών σε τέσσερις αγορές (Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική και Ασία), προκειμένου να συγκριθεί η ευρωπαϊκή κατάσταση με τις παγκόσμιες τάσεις. Μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, όπως αυτή που προτείνει το IMPROVE, μπορεί να αξιολογηθεί η πραγματική σκοπιμότητα της χρήσης εναλλακτικών πρωτεϊνών στον τομέα των τροφίμων, με ρεαλιστικά και βιώσιμα κριτήρια.

Τίτλος Έργου: «H επίδραση των εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης στη βελτίωση της διατροφής» 

Χρονική Διάρκεια Έργου: Από 01/01/2025 έως  31/12/2027

Ιστοσελίδα Έργου: https://cordis.europa.eu/project/id/101182324 

Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου: HORIZON.2.6 – Τρόφιμα, Βιοοικονομία Φυσικοί Πόροι, Γεωργία και Περιβάλλον.

Συνολική Χρηματοδότηση:  € 5 273 375,00

Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Καμπά Ευρυδίκη

Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς: 18 Εταίροι- 13 χώρες 

CentraleSupélec (Γαλλία), ENEA (Ιταλία), University of Hohenheim (Γερμανία), VenusRoses Labsolutions Ltd. (Βουλγαρία), University of West Attica- Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Ελλάδα), National Technical University of Athens -Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ελλάδα), Universidade do Minho (Πορτογαλία), DTU – Technical University of Denmark (Δανία), CARTIF (Ισπανία), GOLEM Integrated Microelectronics Solutions GmbH (Αυστρία), AquaBioTech Group (Μάλτα), Nordic Diaspora Forum (Σουηδία), Cyprus Consumers Association – Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών (Κύπρος), GRANT Garant s.r.o. (Τσεχία), Consiglio Nazionale delle Ricerche (Ιταλία), AgriClima Consulting (Σουηδία), IDENER.AI (Ισπανία), Consorzio per l’innovazione e la Bioeconomia In.Bio – (Ιταλία)

Προηγούμενο άρθροΑξιοποίηση υποπροϊόντων για τη δημιουργία οικολογικού και βιώσιμου πετρελαίου ντίζελ
Επόμενο άρθροWETRANSFORM