REFRACT: Ανακύκλωση χρησιμοποιημένων πυρίμαχων από διαφόρους βιομηχανικούς κλάδους για την παραγωγή αργιλοπυριτικών πυριμάχων τούβλων και μαζών

Τα αργιλοπυριτικά πυρίμαχα υλικά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών της μεταλλουργίας, όπως η χαλυβουργία, οι βιομηχανίες αλουμινίου, χαλκού και σιδηρονικελίου καθώς επίσης και άλλων τομέων της βιομηχανίας όπως η τσιμεντοβιομηχανία, η υαλουργία, τα διυλιστήρια, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η βιομηχανία τούβλων και κεραμιδιών, η βιομηχανία ασβέστη, οι αποτεφρωτήρες, οι μονάδες παραγωγής βιομηχανικών ορυκτών. Για την παραγωγή της συγκεκριμένης κατηγορίας πυριμάχων υλικών χρησιμοποιούνται μια σειρά από αργιλοπυριτικές πρώτες ύλες όπως είναι τα σαμότ, οι ανδαλουσίτες, οι μουλίτες, οι πυρίμαχοι βωξίτες, οι ηλεκτροτετηγμένες αλούμινες και οι αλούμινες που έχουν υποστεί πυροσυσσωμάτωση. Οι αργιλοπυριτικές αυτές πρώτες ύλες δεν παράγονται στην Ελλάδα και η Ελληνική Βιομηχανία Πυριμάχων είναι αναγκασμένη να εισάγει όλες τις απαιτούμενες ποσότητες από το εξωτερικό.

Δεδομένης της Ευρωπαϊκής πολιτικής και στρατηγικής στα θέματα των πρώτων υλών και της ανακύκλωσης και εστιάζοντας στις ανάγκες της Βιομηχανίας Πυριμάχων θεωρείται επιβεβλημένη η προσπάθεια ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων πυριμάχων υλικών από διάφορους τομείς της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας. Κύριος στόχος της παρούσας ερευνητικής πρότασης είναι η ανάπτυξη σε εργαστηριακό και εν συνεχεία σε βιομηχανικό επίπεδο καινοτόμων πυριμάχων μαζών και τούβλων με χρήση ανακυκλούμενων πυριμάχων υλικών, με ιδιότητες που να καλύπτουν τις απαιτήσεις που τίθενται από τις συνθήκες λειτουργίας των βιομηχανικών κλιβάνων, όπου και θα επενδυθούν. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτηθεί μεγάλη τεχνογνωσία και εξειδίκευση στη χρήση ανακυκλούμενων πυριμάχων πρώτων υλών για τη παραγωγή τελικών πυριμάχων προϊόντων. Σε δεύτερο επίπεδο στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου θα μελετηθεί η δυνατότητα χρήσης των ανακυκλούμενων πυριμάχων υλικών για παραγωγή και τρίτων προϊόντων εκτός πυρίμαχων. Η μελέτη αυτή θα φτάσει μέχρι το στάδιο των πειραματικών δοκιμών και θα δε θα προχωρήσουμε σε πιλοτική παραγωγή των προϊόντων που θα προκύψουν. Επιπροσθέτως,  στο πλαίσιο του έργου θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί σύστημα αποτίμησης περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε σχέση με τη παραγωγή και χρήση πυριμάχων υλικών στην Ελλάδα.

Τίτλος Έργου: REFRACT: Ανακύκλωση χρησιμοποιημένων πυρίμαχων από διαφόρους βιομηχανικούς κλάδους για την παραγωγή αργιλοπυριτικών πυριμάχων τούβλων και μαζών

Χρονική Διάρκεια Έργου: 36 Μήνες (19/9/2019 – 18/9/2023)

Ιστοσελίδα Έργου: http://refract.uniwa.gr

Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ),  ΔΡΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ: ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Αθανάσιος Σπυριδάκος, Καθηγητής

Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς: ΜΑΘΙΟΣ ΑΕ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής,  Πολυτεχνείο Κρήτης

Προϋπολογισμός Έργου: 983.653,33€ (για τα Πα.Δ.Α. 257.770,00€)

Ερευνητικές Δημοσιεύσεις/ Αποτελέσματα / Πατέντες:

  • Athanasios Spyridakos, Dimitrios E. Alexakis, Isaak Vryzidis, Nikolaos Tsotsolas, George Varelidis   and Efthimios Kagiaras   (2022), Waste Classification of Spent Refractory Materials to Achieve Sustainable Development Goals Exploiting Multiple Criteria Decision Aiding Approach, Applied Science, MDPI, ppl. Sci. 2022, 12(6).
  • P.N. Maravelaki, K. Kapetanaki, C Gryparis, N. Kallithrakas-Kontos and M. Galetakis (2021) Classification and Characterisation of Refractory Waste Materials used as aggregated in innovative lime-based mortars, Proceedings  7th International Conference on Industrial and Hasardus Waste manangemet, Chania 2021.
  • Athanasios Spyridakos, Nikolaos Tsotsolas, Dimitrios Alexakos, Isaak Vryzidis, George Varelidis, Euthimios Kagiaras (2022), Applying MCDA Disaggregation – Aggregation Approaches to the assessment of a global Products Environmental footprint  Index: The case study of Refractory products in  Multi Criteria Decision Making: Multicriteria Decision Aid and respurse Management, Thanasios Spyridakos (Ed), Sprienger Nature, ISBN 978-3-031-34891-4”.
Προηγούμενο άρθροREWAFT_Μείωση του υδατικού αποτυπώματος (water footprint) στην κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία
Επόμενο άρθρο21st CENTURY COACHING