Το έργο SMART skills 4.0 αντιμετωπίζει την έλλειψη οριζοντίων δεξιοτήτων όσον αφορά στην ικανότητα αυτόνομης και δημιουργικής σκέψης, διαχείρισης σύνθετων πληροφοριών, χρήσης πόρων (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών), έξυπνης, αποτελεσματικής και καινοτόμου επικοινωνίας, ενσωματώνοντας τις ψηφιακές εξελίξεις στα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (Business 4.0).
Εστιάζει στη διαχείριση της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων και άλλων σχετικών ζητημάτων, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, ενώ υποστηρίζει την απόκτηση μακροχρόνιων δεξιοτήτων σε διάφορους τομείς σχετικούς με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το έργο έχει επίσης στόχο να ενθαρρύνει τη διακρατική συνεργασία και την καινοτομία, για την ευθυγράμμιση της εκπαίδευσης με τις σύνθετες απαιτήσεις δεξιοτήτων που δημιουργούνται από τις ψηφιακές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά μοντέλα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
Επιδιώκει την αύξηση της απασχόλησης και την υιοθέτηση μιας εκπαιδευτικής κουλτούρας ενταγμένης στο πλαίσιο της βιωσιμότητας που διευκολύνει την αλλαγή συμπεριφοράς των συμμετεχόντων, έτσι ώστε να μπορούν να αποτελέσουν πραγματικούς μοχλούς αλλαγής.
Σε αυτό το πλαίσιο αντικείμενο του έργου αποτελεί:
- Ο Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σπουδών για την προώθηση της καινοτομίας στη βάση των επιχειρηματικών μοντέλων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με προσανατολισμό στο μέλλον, με τη συμμετοχή διακρατικών ενδιαφερομένων μερών από διάφορους σχετικούς με τη βιωσιμότητα τομείς.
- Η Απελευθέρωση του μετασχηματιστικού δυναμικού της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, μέσω της ανάπτυξης σύγχρονων μορφών μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης, σύμφωνα με τις τάσεις που διαμορφώνονται από τα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα. Περιλαμβάνεται επίσης και η ανταλλαγή καλών πρακτικών.
- Η Ανάπτυξη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών για την υποστήριξη της καλλιέργειας δεξιοτήτων σύνθετης σκέψης μέσω διασυνοριακών ανταλλαγών, αξιοποιώντας στο έπακρο τις πρακτικές μάθησης που βασίζονται στις ΤΠΕ.
- Η Διάδοση εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών σχετικά με τα επιχειρηματικά μοντέλα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης), προωθώντας τις συνέργειες μεταξύ της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της αγοράς εργασίας και εμπλέκοντας ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο ενδιαφερομένων μερών (φοιτητές, καθηγητές, επαγγελματίες, διοικητικά στελέχη και επιχειρηματίες) σε διακρατικό επίπεδο.
Τίτλος Έργου: Πρωτοβουλία διακρατικής συνεργασίας που προάγει την ανάπτυξη δεξιοτήτων και της σκέψης των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και του ανθρώπινου δυναμικού σε σχετικούς με τη βιωσιμότητα τομείς, όπως αυτοί καθορίζονται από τις τάσεις των επιχειρηματικών μοντέλων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, μέσω της καινοτομίας στις επιχειρήσεις και τον ανασχεδιασμό της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, “Έξυπνες Δεξιότητες 4.0”
Χρονική Διάρκεια Έργου: 01/10/2020- 31/08/2023
Ιστοσελίδα Έργου: https://www.smartskills4.com/
Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου Erasmus + Program, 50359,00 Euro
Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Αλίνα Χυζ
Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:
Ε1 – (Συντονιστής) Πολυτεχνείο Βουκουρεστίου, Ρουμανία
Ε2. – S.C. Avantera srl, Ρουμανία
Ε3 – S.C. INFOR ELEA, Ιταλία
Ε4 – ACADEMIA, Σλοβενία
Ε5 – Σχολή Κάουνας – Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, Λιθουανία
Ε6 – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ΕλλάδαΕρευνητικές Δημοσιεύσεις/ Αποτελέσματα / Πατέντες
– 1 Δημοσίευση
– 150 φοιτητές και 40 επαγγελματίες συμμετείχαν σε διαδικασίες μικτής μάθησης
– 70 μαθητευόμενοι από ανώτατα ιδρύματα (φοιτητές, καθηγητές και εκπαιδευτές) ενεπλάκησαν με διακρατικές δραστηριότητες μάθησης
– 48 μέλη διδακτικού προσωπικού ανώτατων ιδρυμάτων, εκπαιδεύτηκε για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση προγραμμάτων σπουδών προσανατολισμένων στις μελλοντικές ανάγκες
– 150 άτομα από ενδιαφερόμενους διακρατικούς φορείς συμμετείχαν στην ανταλλαγή γνώσεων για την καινοτομία στην εκπαίδευση