WEST WINE

Στη σύγχρονη οινοποίηση, η επικράτηση ενός μικρού αριθμού ποικιλιών αμπέλου και εναρκτήριων ζυμών οδηγεί σε οίνους με παρόμοιο οργανοληπτικό προφίλ. Υπό το πρίσμα

της κλιματικής αλλαγής, η αξιοποίηση του εθνικού μας γενετικού πλούτου μπορεί να δώσει οίνους με ιδιαίτερους χαρακτήρες, τυπικούς της περιοχής προέλευσης. O ‘Σιδερίτης’, μια σπάνια Αχαϊκή ποικιλία προσαρμοσμένη στην κλιματική αλλαγή, παράγει ελαφρείς οίνους με «τραγανή» οξύτητα αλλά χαμηλή αρωματική ένταση. Σήμερα, η παραγωγή οίνων αμιγώς από ‘Σιδερίτη’ είναι πολύ σπάνια, ενώ δεν υπάρχει στην αγορά ‘Σιδερίτης’ οίνος από γηγενείς ζύμες. Ωστόσο, έχουν εντοπισθεί εκλεκτοί γονότυποι σε τοπικούς αμπελώνες και έχει γίνει επιλογή γηγενών ζυμών ικανών να ενισχύσουν το αρωματικό προφίλ, βελτιώνοντας την ποιότητα του οίνου. Στόχος

είναι η γενετική ταυτοποίηση των επιλεγμένων πρέμνων και η εφαρμογή γηγενών ζυμών για την παραγωγή ενός καινοτόμου οίνου που να συνδυάζει για πρώτη φορά 100% ‘Σιδερίτη’ και οινοποίηση από επιλεγμένες γηγενείς ζύμες.

Τίτλος Έργου: Εφαρμογή μη- συμβατικών γηγενών ζυμών για την παραγωγή νέου βελτιωμένου οίνου από τη σπάνια γηγενή ποικιλία Σιδερίτης

Χρονική Διάρκεια Έργου: 02/01/2019 – 31/12/2021

Ιστοσελίδα Έργου: https://www.facebook.com/p/WestWineProject-100065634873224/?locale=el_GR

Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ- ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣTON ΤΟΜΕA ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ RIS3 “ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ”» με Κωδικό ΟΠΣ 2948 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» – Συνολικός Προϋπολογισμός έργου 249.102 €.

Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): ΜΠΑΝΙΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς: (1) ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΑΙΓΙΟΥ, (2) Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ, (3) Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών – ΕΛΚΕ-ΠΑΔΑ.

Ερευνητικές Δημοσιεύσεις/ Αποτελέσματα / Πατέντες: https://www.mdpi.com/2304-8158/13/7/1061

Προηγούμενο άρθροOptiPeach
Επόμενο άρθροPARADISO