SmartPV – Ανάπτυξη Συστήματος Έξυπνων Φωτοβολταϊκών Στοιχείων

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών (Φ/Β) συστημάτων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία κατά περισσότερο από 45 φορές τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους όσο και για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας, ενώ η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. 

Στα συμβατικά Φ/Β συστήματα η διαχείριση ισχύος γίνεται είτε κεντρικά σε συστοιχίες Φ/Β πάνελς, είτε σε επίπεδο επιμέρους ομάδων Φ/Β στοιχείων (solar cells), με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της παραγόμενης ενέργειας. 

Σε αντίθεση με τη συμβατική τεχνολογία των Φ/Β συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί έως σήμερα, σε αυτό το ερευνητικό έργο προτείνεται η ανάπτυξη ενός συστήματος Έξυπνων Φωτοβολταϊκών Στοιχείων αποτελούμενων από ένα συμβατικό Φ/Β στοιχείο που συνδέεται σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (Integrated CircuitIC), το οποίο θα σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου. 

Αυτό το ολοκληρωμένο κύκλωμα θα είναι υπεύθυνο για τη μεγιστοποίηση και τη διαχείριση της ενέργειας που παράγεται από το Φ/Β στοιχείο, την ανίχνευση βλαβών, καθώς και για τον απομακρυσμένο (μέσω διαδικτύου) έλεγχο και επιτήρηση της λειτουργίας του Έξυπνου Φωτοβολταϊκού Στοιχείου. 

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα του Έξυπνου Φωτοβολταϊκού Στοιχείου θα σχεδιασθεί έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με οποιαδήποτε τεχνολογία κατασκευής Φ/Β στοιχείων (πχ. multicrystalline, thinfilm κλπ.). 

Στόχος του έργου είναι η σχεδίαση, η κατασκευή και η πειραματική αξιολόγηση ενός πλήρως λειτουργικού πειραματικού πρωτότυπου Φ/Β συστήματος Έξυπνων Φωτοβολταϊκών Στοιχείων. Το προτεινόμενο Έξυπνο Φωτοβολταϊκό Στοιχείο θα εξασφαλίζει τη συνεχή παραγωγή της μέγιστης δυνατής ισχύος από το Φ/Β σύστημα (μειώνοντας έτσι το κόστος ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας των Φ/Β συστημάτων), τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων επιφανειών εγκατάστασης Φ/Β συστημάτων, τη μείωση στα κόστη εγκατάστασης και συντήρησης των Φ/Β συστημάτων και τη μείωση του κόστους κατασκευής Φ/Β πάνελς, καθώς η διαδικασία ταιριάσματος (matching) των επιμέρους Φ/Β στοιχείων που ενσωματώνονται στο ίδιο πάνελ δεν θα απαιτείται πλέον κατά την κατασκευή τους. 

Λόγω της ερευνητικής και βιομηχανικής καινοτομίας του προτεινόμενου έργου θα πραγματοποιηθούν δράσεις αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του, οι οποίες έχουν ως στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού εμπορικής εκμετάλλευσης που παρουσιάζει το προτεινόμενο σύστημα.

Τίτλος Έργου:
smartPV – Ανάπτυξη συστήματος Έξυπνων Φωτοβολταϊκών Στοιχείων 

Χρονική Διάρκεια Έργου: 17 Οκτωβρίου 2018 – 16 Οκτωβρίου 2021

Ιστοσελίδα Έργου:  https://www.smartpv.gr

Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου
ΔΡΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ
ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ
Ποσό Χρηματοδότησης: 972.382,41 €

Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Δρ Μαρία Σαμαράκου, Email: marsam@uniwa.gr, Τηλ: 210-5385322 

Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:
1.     Πολυτεχνείο Κρήτης (TUC) (Συντονιστής)
2.     Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AUTH)
3.     Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (DUTH)
4.     Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πa.Δ.Α), Σχολή Μηχανικών, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών
5.     EcoVar Power (EcoVP)
6.     Habitato

Προηγούμενο άρθροΥποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Επόμενο άρθροΕγκαταλείποντας τα κοινωνικά δίκτυα: Μελέτη παραγόντων