Εγκαταλείποντας τα κοινωνικά δίκτυα: Μελέτη παραγόντων

Με δεδομένο τον τεράστιο βαθμό διείσδυσης των Ιστοσελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΙΚΔ) σε παγκόσμια κλίμακα, όλων των ειδών οι οργανισμοί συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοθηκών αναγνώρισαν σε αυτές μια ευκαιρία προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών τους. Στον αντίποδα του ανοίγματος νέων δρόμων επικοινωνίας, η χρήση των ΙΚΔ έχει συνδεθεί με μία σειρά αρνητικών καταστάσεων –όπως κόπωση, δυσφορία, τεχνολογικό άγχος– που δρουν ενισχυτικά στην πρόθεση διακοπής της χρήση τους. Ως εκ τούτου, η πρόθεση αυτή αποτελεί εξέχουσας σημασίας ζήτημα για το σχεδιασμό της στρατηγικής μάρκετινγκ των οργανισμών που αξιοποιούν τις ΙΚΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός της παρούσας ερευνητικής πρότασης είναι η διερεύνηση της πρόθεσης είτε οριστικής είτε προσωρινής διακοπής της χρήσης των ΙΚΔ. Ο πληθυσμός-στόχος της έρευνας, για τις ανάγκες της οποίας θα ακολουθηθεί ποσοτική μεθοδολογία, είναι οι χρήστες ελληνικών βιβλιοθηκών. Για την ανάλυση των πρωτογενών δεδομένων, τα οποία θα συλλεχθούν μέσω δομημένου ερωτηματολογίου, θα εφαρμοστεί η μέθοδος Δομικού Μοντέλου Εξισώσεων.

Συνολικά, η προτεινόμενη ερευνητική πρόταση στοχεύει στη μελέτη ενός σύγχρονου φαινομένου και είναι πρωτότυπη τόσο για την Επιστήμη της Πληροφόρησης, όσο και για το Μάρκετινγκ Κοινωνικής Δικτύωσης και την Τεχνολογία των Πληροφοριών και Επικοινωνιών. Παράλληλα, οι παράγοντες που ενσωματώνονται στο προτεινόμενο ερευνητικό μοντέλο επιτρέπουν την ευρύτερη κατανόηση των αιτιών και του τρόπου που οι χρήστες οδηγούνται στη διακοπή χρήσης των ΙΚΔ. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να αξιοποιηθούν από τις βιβλιοθήκες και άλλους φορείς πληροφόρησης και πολιτισμού για την αξιολόγηση και εάν απαιτείται, για τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής ανάπτυξης κοινού και προώθησης των υπηρεσιών τους. 

Τίτλος Έργου: Εγκαταλείποντας τα κοινωνικά δίκτυα: μελέτη παραγόντων της πρόθεσης διαλειπόμενης και οριστικής διακοπής της χρήσης των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης

Χρονική Διάρκεια Έργου: 1 Απριλίου 2020 – 31 Ιουλίου 2021

 Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου:
“Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».”
Ποσό Χρηματοδότησης: 46.046,00€

 Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Δρ Αλέξανδρος Κουλούρης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστήμων, Email: akoul@uniwa.gr, Τηλ: 2105385225

Προηγούμενο άρθροSmartPV – Ανάπτυξη Συστήματος Έξυπνων Φωτοβολταϊκών Στοιχείων
Επόμενο άρθροΔιατροφικός Χάρτης για τα Παραδοσιακά ή Τοπικά Προϊόντα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας