Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μία διογκούμενη τάση μεταξύ των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Επηρεάζει μία σειρά από πτυχές της επιχειρηματικής λειτουργίας των εταιρειών, ενώ σύμφωνα με τη βιβλιογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 επίπεδα ωριμότητας στα οποία η κάθε επιχείρηση μπορεί να φτάσει. Η προτεινόμενη έρευνα με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Ελληνικών ΜΜΕ» έχει ως στόχο να φωτίσει τους εξωτερικούς παράγοντες που οδηγούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να μελετήσει τις παγκόσμιες τάσεις προκειμένου να εντοπίσει τους κρίσιμους παράγοντες επίτευξης του.
Μία διεπιστημονική προσέγγιση υιοθετείται, ενώ ως εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν Systematic Literature Review και Quantitative Text Analysis. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά από συνεντεύξεις σε διοικητικά μέλη ελληνικών ΜΜΕ προκειμένου να αξιολογηθεί ο βαθμός που οι προτεινόμενοι κρίσιμοι παράγοντες έχουν ήδη υιοθετηθεί και η πρόθεση εισαγωγής / εφαρμογής τους τα επόμενα χρόνια. Θα αναπτυχθεί ένα στρατηγικό πλάνο για την αποτελεσματική εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ τα αποτελέσματα του έργου θα είναι διαθέσιμα για τις επιχειρήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές και άλλους ερευνητές.
Τα προτεινόμενα αποτελέσματα του έργου είναι υψηλής αξίας για την εθνική οικονομία, δεδομένου ότι οι ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν το 99,9% όλων των ελληνικών επιχειρήσεων, παράγουν το 56,7% της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας και απασχολούν το 83% όλων των εργαζομένων. Αν και ο ψηφιακός μετασχηματισμός κέρδισε το ενδιαφέρον των ερευνητών και των
επιχειρήσεων, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, δεν υπάρχει σχεδόν καμία συστηματική εμπειρική έρευνα με επίκεντρο τις ΜΜΕ. Η προτεινόμενη έρευνα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ παράλληλα μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία στις ελληνικές ΜΜΕ στο «πως» να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό (από διεπιστημονικής πλευράς και όχι μόνο από τεχνολογικής) ώστε να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.
Τίτλος Έργου: Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Χρονική Διάρκεια Έργου: 20 μήνες
Ιστοσελίδα Έργου: https://restrain.uniwa.gr/
Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου: Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» / 109.040,00 €,
Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Αντώνιος Κάργας
Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών