EDUCABILITY

Το έργο EDUCABILITY ανταποκρίνεται στην ανάγκη για επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, εκπαιδευτών, μεντόρων και βιβλιοθηκονόμων στην εποχή της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Γνώσης. Εστιάζει στον εφοδιασμό εκπαιδευτικών και βιβλιοθηκονόμων σε διάφορους τύπους και επίπεδα εκπαίδευσης με δεξιότητες στην Πληροφοριακή Παιδεία (Information Literacy) και συναφείς παιδείες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την προσωπική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αυτές οι παιδείες—Κριτική Παιδεία Πληροφορίας, Ψηφιακή Παιδεία, Παιδεία κινητών συσκευών τηλεπικοινωνίας, Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία, Παιδεία Δεδομένων και Παιδεία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη—παραμένουν ανεπαρκώς ενσωματωμένοι στα συστήματα τυπικής εκπαίδευσης στις χώρες των εταίρων, λόγω οργανωτικών προκλήσεων και της σχετικά πρόσφατης εμφάνισής τους. Για την κάλυψη αυτού του κενού, το έργο ανέπτυξε ένα διαδικτυακό, ελεύθερα προσβάσιμο, αυτόνομο και δωρεάν πακέτο επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το καινοτόμο Εκπαιδευτικό Πλαίσιο προσφέρει μια διττή προσέγγιση: βασικές δεξιότητες στην Πληροφοριακή Παιδεία (οριζόντιος στόχος) και εξειδίκευση στις έξι παιδείες (κάθετος στόχος). Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς και τους βιβλιοθηκονόμους να ενσωματώσουν αυτές τις δεξιότητες σε διάφορα εκπαιδευτικά και πραγματικά περιβάλλοντα, προωθώντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρωτοβουλία επίσης ενίσχυσε τη διεθνική συνεργασία μέσω μνημονίου για τη βιωσιμότητα και τη μεταβιβασιμότητα μεταξύ των εταίρων. Οι συνεργατικές προσπάθειες οδήγησαν στην παραγωγή τεσσάρων Πνευματικών Αποτελεσμάτων (IOs), το καθένα υπό την ηγεσία ενός εταίρου. Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε ο οδηγός του U3CM-SPAIN για τη μετατροπή του περιεχομένου του IO2 σε διαδραστικό διαδικτυακό περιεχόμενο, καθώς και η πιλοτική εφαρμογή του πακέτου κατάρτισης, που παρουσιάστηκε σε τέσσερις Εκδηλώσεις Προώθησης και σε ένα Τελικό Συνέδριο στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 22 Φεβρουαρίου 2023. Η πρόοδος του έργου υποστηρίχθηκε από 23 διαδικτυακές συναντήσεις και 4 Διακρατικές Συναντήσεις Έργου (1 διαδικτυακή, 3 δια ζώσης), εξασφαλίζοντας συντονισμό και επιτυχία στις χώρες των εταίρων. Τελικά, το EDUCABILITY προωθεί μία στρατηγική, διεθνική προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου των εκπαιδευτικών και βιβλιοθηκονόμων στη διάδοση της Πληροφοριακής Παιδείας και των σχετικών με αυτή στις κοινότητές τους.

Τίτλος Έργου: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ & ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ (EDUCABILITY)

Χρονική Διάρκεια Έργου: 01/12/2020 – 28/02/2023 (27 μήνες)

Ιστοσελίδα Έργου: https://educability.cut.ac.cy/

Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου Erasmus+/ Βασική Δράση: Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών/ Δράση: Στρατηγικές Συμπράξεις/ Τύπος Δράσης: Στρατηγικές Συμπράξεις για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση/ Κύριος Στόχος του Έργου: Καινοτομία/ Ταυτοποίηση: Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης/ Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αριθμό συμφωνίας επιχορήγησης 2020-1-CY01-KA202-066032/1/ Συνολικός Προϋπολογισμός: 161.473,00 ευρώ

Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Δημήτριος Κούης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, Ερευνητικό Εργαστήριο Διαχείρισης Πληροφορίας (IML)

Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:

  • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (CUT)
  • Universidad Carlos III de Madrid (UC3M)
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (UNIWA)
  • Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Novi Sad (UNS)
  • Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας (CSI)

Ερευνητικές Δημοσιεύσεις/ Αποτελέσματα / Πατέντες

1 – Βιβλίο TILEM

Το 1 – “Διακρατική Χαρτογράφηση Οικοσυστήματος Πληροφοριακής Παιδείας – Βιβλίο TILEM” είναι το τελικό αποτέλεσμα μίας συνεργατικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2021-2022, μεταξύ των 5 εταίρων του έργου EDUCABILITY. Τον συντονισμό είχε αναλάβει ο εταίρος Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, Ερευνητικό Εργαστήριο Διαχείρισης Πληροφορίας (IML).

Δείτε το βιβλίο: https://zenodo.org/record/7821663#.ZDanjHZBzIV

2 – SILLMCDΟ στόχος του 2-SILLMCD ήταν ο σχεδιασμός ενός παιδαγωγικού πλαισίου και η προετοιμασία του περιεχομένου για έξι εκπαιδευτικές ενότητες, βασισμένες στα αποτελέσματα του 1–Βιβλίο TILEM, σε μία ανάλυση αναγκών των εκπαιδευομένων και σε μία Μελέτη Delphi για τον προσδιορισμό και την τελική διαμόρφωση των βασικών τομέων ανάπτυξης του προγράμματος σπουδών. Οι εταίροι του έργου EDUCABILITY έλαβαν υπόψη τις απόψεις των ειδικών σχετικά με το ποια βασικά θέματα πρέπει να αναπτυχθούν, καθώς και τις διδακτικές και αξιολογικές μεθόδους που θα έπρεπε να υιοθετηθούν για τα έξι προγράμματα σπουδών.

Κατεβάστε την αναφορά εδώ: https://educability.cut.ac.cy/pdf/silmcd.pdf

3 – ILTP VLE

Η πλατφόρμα EDUCABILITY είναι ένα Εικονικό Περιβάλλον Μάθησης (Virtual Learning Environment – VLE), το οποίο φιλοξενεί 7 διαδικτυακά, ανοιχτής πρόσβασης, διαδραστικά, αυτόνομα μαθήματα: Κριτική Παιδεία Πληροφορίας, Ψηφιακή Παιδεία, Παιδεία κινητών συσκευών τηλεπικοινωνίας, Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία, Παιδεία Δεδομένων και Παιδεία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Κάθε μάθημα είναι ανεξάρτητο, αλλά όλα μαζί αποτελούν ένα ολοκληρωμένο Πακέτο Μάθησης Πληροφοριακής Παιδείας (ILTP).

Η ανάπτυξη του προγράμματος σπουδών βασίστηκε στη δομική υποστήριξη γνωστών μοντέλων Πληροφοριακής Παιδείας, όπως φαίνεται στο βασικό μάθημα ” Πληροφοριακής Παιδείας”. Το έργο προτείνει καινοτόμες προσεγγίσεις και ψηφιακές τεχνολογίες για τη διδασκαλία και τη μάθηση. Πιο συγκεκριμένα, έχει σχεδιάσει, δοκιμάσει και εφαρμόσει διάφορα διδακτικά μοντέλα και πρακτικές, που προέρχονται από ήδη εδραιωμένες θεωρίες μάθησης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Δείτε το VLE: https://vle-educability.uc3m.es/

4 – TMCST

Το Διακρατικό Μνημόνιο Συνεργασίας, Βιωσιμότητας και Μεταβιβασιμότητας – TMCST είναι ένα έγγραφο που δημιουργήθηκε παράλληλα με τα υπόλοιπα πνευματικά αποτελέσματα του έργου EDUCABILITY. Στόχος του είναι να αναδείξει τη διεθνή/διακρατική ουσία των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν από τις ομάδες του έργου EDUCABILITY.

Το TMCST αναγνωρίστηκε ως ο πιο απλός τρόπος για να προσεγγίσει το ευρύ κοινό, όπως εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους, εκπαιδευόμενους διά βίου μάθησης και άλλους τελικούς χρήστες των πνευματικών αποτελεσμάτων του έργου EDUCABILITY. Όλα τα υλικά που προετοιμάστηκαν για να διευκολύνουν τη μάθηση των νέων τύπων πληροφοριακής παιδείας είναι διαθέσιμα σε καθεστώς ανοιχτής πρόσβασης.

Τα πνευματικά αποτελέσματα δημιουργήθηκαν ώστε να παρέχουν τη δυνατότητα λήψης και επαναχρησιμοποίησης του περιεχομένου χωρίς παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων των αρχικών δημιουργών. Όποιος ενδιαφέρεται έχει τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιήσει ελεύθερα το Μνημόνιο, καθώς και τα υπόλοιπα πνευματικά αποτελέσματα του έργου EDUCABILITY.

Κατεβάστε το TMCST: https://educability.cut.ac.cy/pdf/tmsct.pdf

Προηγούμενο άρθροΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΩΝ 17 ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Επόμενο άρθροST3AM