Το βασικό αντικείμενο του παρόντος έργου είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών στο πεδίο της Κλωστοϋφαντουργικής Τεχνολογίας επιπέδου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για Πανεπιστήμια του Πακιστάν, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας. Και οι τρεις αυτές χώρες-εταίροι του προγράμματος έχουν αναπτυγμένη κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία, από την οποία εξαρτώνται κρίσιμοι οικονομικοί δείκτες (απασχόληση, Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, εξαγωγές κ.λπ.). Τα νέα και επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών θα επικεντρωθούν στη μηχανική κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ειδικά στα ευφυή και τεχνικά υφάσματα. Τα τεχνικά και έξυπνα υφάσματα είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή υφασμάτων. Συνδυάζουν νέα υλικά με καινοτόμες εφαρμογές. Σε αντίθεση με τα συμβατικά υφάσματα, οι εφαρμογές τους είναι πολύ διαφορετικές. Περιλαμβάνουν εφαρμογές στις καλλιέργειες, δομικά υλικά κατασκευής κτηρίων, ενδύματα υψηλής τεχνολογίας, γεωυφάσματα, υφάσματα βιομηχανικής χρήσης, ιατρικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, υφάσματα για την αυτοκινητοβιομηχανία, υλικά συσκευασίας, είδη ατομικής προστασίας κ.ά.
Λόγω του ευρέος φάσματος εφαρμογών, η ανάπτυξη τεχνικών και ευφυών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων απαιτεί γνώση από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό και τη διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων των 3 Ασιατικών χωρών και θα έχει ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων, καθώς και την αναβάθμιση των ικανοτήτων των αποφοίτων μηχανικών κλωστοϋφαντουργών, γεγονός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Ο γενικός στόχος του έργου είναι να υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό και τη διεθνοποίηση των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων στη Μαλαισία, την Ινδονησία και το Πακιστάν. Το “SMARTEX” στοχεύει στην εισαγωγή νέων και επικαιροποιημένων μαθημάτων στις προπτυχιακές σπουδές μηχανικών κλωστοϋφαντουργών που προσφέρονται από τα εν λόγω Ασιατικά πανεπιστήμια, προκειμένου να αναβαθμίσουν τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα στο επίπεδο των προτύπων της Ε.Ε. και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.
Αν και ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας στις ασιατικές χώρες είναι πολύ διευρυμένος –και οι χώρες που συμμετέχουν στο παρόν έργο διακρίνονται για την αυξημένη παραγωγή υφασμάτων- εστιάζουν στην κατασκευή συμβατικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Λόγω των τεχνολογικών αλλαγών και των επερχόμενων εξελίξεων, η Μαλαισία, η Ινδονησία και το Πακιστάν έχουν εντοπίσει την ανάγκη εστίασης στην κατασκευή έξυπνων και τεχνικών υφασμάτων. Ως εκ τούτου, το προσωπικό των Ασιατικών Πανεπιστημίων πρέπει να εκσυγχρονίσει τις γνώσεις του και να εκπαιδευτεί στις εξελίξεις και τις νέες τάσεις της τεχνολογίας. Προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί στο μέλλον πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην παραγωγή έξυπνων και τεχνικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται το μέλλον του κλωστοϋφαντουργικού τομέα.
Τίτλος Έργου:
«Ευφυή υφάσματα – Εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων σπουδών Κλωστοϋφαντουργικής Τεχνολογίας στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και το Πακιστάν (SMARTEX)»
Χρονική Διάρκεια Έργου: 15/1/2020 – 14/1/2023
Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου:
“KA2 – Cooperation for innovation and the exchange of good practices – Capacity Building in the field of Higher Education (Call for Proposals 2019 – EAC/A03/2018)”
Ποσό Χρηματοδότησης: 127.180,00 €
Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Δρ Γεώργιος Πρινιωτάκης, Email: gprin@uniwa.gr, Τηλ: 210-5381335
Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Ελλάδα (Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, Εργαστήριο Σχεδίασης και Ανάπτυξης Πλεκτών καινοτόμων προϊόντων – ΣΑΠΚΕ) (Συντονιστής)
- Ghent University,Βέλγιο
- Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας(Universitat Politècnica de Catalunya), Ισπανία
- IDEC S.A.(Συμβουλευτική Επιχειρήσεων), Ελλάδα
- MARA University of Technology, Μαλαισία
- UTHM- Tun Hussein Onn University of Malaysia, Μαλαισία
- Politeknik STTT Bandung, Ινδονησία
- Faculty of Visual Art and Design, Institut Teknologi Bandung, Ινδονησία
- Bahauddin Zakariya University College of Textile Engineering, Πακιστάν
- NED University of Engineering and Technology, Πακιστάν