Το έργο PROMATAI στοχεύει στην ανάπτυξη ενός προϊόντος για τη δοκιμή της μεθόδου εξώθησης νανοϋλικών/βιο(νανο)συνθέτων χρησιμοποιώντας αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Θα αναπτυχθεί και κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο με ειδικό σχεδιασμό για την Τροφοδοτική Διατομή (ΤΔ), το Τμήμα Ρυθμιζόμενης Αυλάκωσης (ΤΡΑ), το Περιστροφικό Τμήμα Κυλίνδρου (ΠΤΚ) και το πρόσθετο Σύστημα Πλαστικοποίησης (ΣΠ) του μονοάξονα εξωθητήρα, το οποίο θα δοκιμαστεί σε εικονικές και πραγματικές συνθήκες λειτουργίας ανάλογα με το μέγεθος του εισαγόμενου τμήματος. Αναμένεται ότι αυτές οι βελτιώσεις θα αυξήσουν την αποδοτικότητα της διαδικασίας εξώθησης, μειώνοντας την ποσότητα απορριμμάτων και την κατανάλωση ενέργειας και θα επιτρέψουν τη χρήση νέων υλικών. Σχεδιάζεται το πρώτο στον κόσμο πρωτότυπο “έξυπνου εξωθητήρα”, ο οποίος θα προσαρμόζει τα γεωμετρικά του στοιχεία στις διαστάσεις του υλικού.
Οι δραστηριότητες του έργου αποσκοπούν στην ουσιαστική ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημίας, στη δημιουργία νέων γνώσεων και στη μεταφορά υπαρχουσών γνώσεων μεταξύ των εταίρων. Το έργο αποτελείται από 7 Έργα-Πακέτα Εργασίας (ΕΠΕ): Τα ΕΠΕ 1-4 επικεντρώνονται στην ανάπτυξη καινοτόμων στοιχείων εξωθητήρα, συμπεριλαμβανομένων των: ΤΔ, ΤΡΑ, ΠΤΚ και ολόκληρου του συστήματος πλαστικοποίησης. Το ΕΠΕ 5 επικεντρώνεται σε δραστηριότητες δικτύωσης που διεξάγονται από αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων, εκπαιδεύσεων και διαλέξεων σχετικά με το θέμα του έργου και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα των υποδομών Έρευνας και Ανάπτυξης, των αρμοδιοτήτων, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της διεθνοποίησης. Το ΕΠΕ 6 αφορά στην ευρεία διάδοση των γνώσεων και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου (συνέδρια, εκθέσεις, δημοσιεύσεις, ιστοσελίδα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξωστρέφεια σε δημόσιες δραστηριότητες) και το ΕΠΕ 7 αφορά στη διαχείριση και διοίκηση ολόκληρου του έργου.
Συντονιστής του PROMATAI είναι το Δίκτυο Έρευνας Łukasiewicz – Ινστιτούτο Μηχανικής Πολυμερικών Υλικών και Χρωμάτων (Πολωνία), εταίροι είναι: το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Λούμπλιν (Πολωνία), το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κόσιτσε (Σλοβακία), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Ελλάδα), η LPH a.s. (Σλοβακία), η UAB Dirmeta (Λιθουανία) και η Cerca Trova Ltd (Βουλγαρία).
Τίτλος Έργου: Ανάπτυξη και δοκιμή καινοτόμων λύσεων για την επεξεργασία υβριδικών υλικών και νανοϋλικών με χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης
Χρονική Διάρκεια Έργου: 01/01/2024 – 31/12/2027
Ιστοσελίδα Έργου: https://promatai.com/
Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου: HORIZON-MSCA Staff Exchanges
Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): καθ. Ιωάννης Σαρρής
Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:
Δίκτυο Έρευνας Łukasiewicz – Ινστιτούτο Μηχανικής Πολυμερικών Υλικών και Χρωμάτων (Πολωνία),
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Λούμπλιν (Πολωνία),
Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κόσιτσε (Σλοβακία),
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Ελλάδα),
LPH a.s. (Σλοβακία),
UAB Dirmeta (Λιθουανία)
Cerca Trova Ltd (Βουλγαρία).