Πρόγραμμα Υφαντικής
Το πρόγραμμα αυτό αφορά στη διδασκαλία υφαντικής με στόχο την αναβίωση των παραδοσιακών τεχνικών και ταυτόχρονα αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργικής εξέλιξης και ένταξης νέων υλικών και τεχνολογιών στον τομέα της υφαντικής ώστε να δημιουργηθούν εστίες καινοτομίας και ανταγωνιστικές παραγωγικές μονάδες ικανές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι η διατήρηση και η διάδοση της παραδοσιακής υφαντικής και των αξιών της στην κοινωνία, καθώς και των ιστορικών τεχνικών ύφανσης και των σχεδίων τους ώστε να χρησιμεύσουν ως τεκμήριο της κληρονομιάς μας και ως κανάλι καινοτομίας για τις σημερινές δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες. Αυτό θα διευκολύνει τη δημιουργία μιας κοινωνίας της γνώσης με σαφή πολιτιστική βάση και θα γίνει πηγή καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας και προώθησης νέων πόρων που θα συμβάλουν επίσης στην ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Βασικό σκοπό του προγράμματος κατάρτισης αποτελεί επίσης ο εφοδιασμός των εκπαιδευόμενων με παραγωγικές δεξιότητες και γνώσεις υψηλού επιπέδου υφαντικής, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες άμεσης απασχόλησης στον κλάδο της υφαντικής ή/και να ξεκινήσουν τη δική τους δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενες/οι ή ως επιχείρηση.
Το πρόγραμμα παρέχει 120 ECVET και ανήκει στην κατηγορία 4 ή 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Οι συμμετέχουσες/ντες με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα λάβουν Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης από το Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και δυνατότητα για πιστοποίηση από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ) η οποία παρέχει το επαγγελματικό δικαίωμα της διδασκαλίας της υφαντικής/κεραμικής τέχνης.
Πρόγραμμα Κεραμικής
Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι οι καταρτιζόμενοι να ενσωματώσουν στην παραγωγική τους διαδικασία και στην καλλιτεχνική τους δημιουργία παραδοσιακά χαρακτηριστικά και διακριτά στοιχεία του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού και σύγχρονες τεχνικές παραγωγής και διαμόρφωσης του τελικού προϊόντος με χρήση υλικών με βελτιωμένες ιδιότητες, στοχεύοντας στην αναζωογόνηση της παράδοσης και στη διαμόρφωση μίας σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας με παραδοσιακά και νέα, σύγχρονα και πρωτότυπα στοιχεία. Η ένταξη νέων υλικών και τεχνολογιών στον τομέα της κεραμικής θα οδηγήσει στην δημιουργία εστιών καινοτομίας και ανταγωνιστικών παραγωγικών μονάδων ικανών να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Ταυτόχρονα η κατάρτιση στον τομέα του μάρκετινγκ, της κοστολόγησης και της επιχειρηματικότητας θα δώσει στους καταρτιζόμενους/ες τα εφόδια για την οργάνωση της επιχείρησης ή και του εργαστηρίου τους, την καλή και βιώσιμη λειτουργία του και την ενσωμάτωση της παραγωγής με την ελληνική και ξένη αγορά.
Το πρόγραμμα παρέχει 120 ECVET και ανήκει στην κατηγορία 4 ή 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Οι συμμετέχουσες/ντες με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα λάβουν Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης από το Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και δυνατότητα για πιστοποίηση από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ) η οποία παρέχει το επαγγελματικό δικαίωμα της διδασκαλίας της υφαντικής/κεραμικής τέχνης.
Τίτλος Έργου: “Υλοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής του έργου Sub.2.3: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη χειροτεχνία” με MIS 5200774 (Κ/Ε 81341), Πιλοτικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα Υφαντικής και Κεραμικής
Χρονική Διάρκεια Έργου: 01/05/2023 – 31/12/2025
Ιστοσελίδες Έργου:
Υπουργείου Πολιτισμού: https://greece20.gov.gr/?projects=ekpaideytiko-programma-gia-tin-anaptyxi-dexiotiton-poy-schetizontai-me-ti-cheirotechnia
ΚΕΔΙΒΙΜ – Πρόγραμμα Υφαντικής: https://kedivim.uniwa.gr/course/weaving/
ΚΕΔΙΒΙΜ – Πρόγραμμα Κεραμικής: https://kedivim.uniwa.gr/course/ceramics/
CULTLAB: https://cultlab.uniwa.gr/crafts-vocational-training-program/
Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου: Ο συνολικός προϋπολογισμός του Υποέργου ανέρχεται σε 2.209.358,26 €, και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU και ειδικότερα τις πιστώσεις της ΣΑΤΑ 014 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κωδικός έργου 5200774
Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Παναγιάρης Γεώργιος
Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς: Υπουργείο Πολιτισμού, ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Εργαστήριο Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτισμικών Αγαθών (CULTLAB).