Ο στόχος του έργου EKFI PLUS ήταν η βελτίωση της ανάπτυξης νέου καινοτόμου μαθησιακού υλικού για την εκπαίδευση και την κατάρτιση στα πεδία των Δημιουργικών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών (ΔΠΒ), μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης της υπάρχουσας πλατφόρμας του EKFI και της προσθήκης χαρακτηριστικών που υποστήριξαν την ανάπτυξη μαθησιακού υλικού. Πολύ σημαντικός στόχος του έργου ήταν η διευκόλυνση των εκπαιδευτικών και των ειδικών των ΔΠΒ από διαφορετικές χώρες και σχολεία να συνεργαστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν νέο μαθησιακό υλικό από κοινού.
Με αυτόν τον τρόπο επιτεύχθηκε η ουσιαστική ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών και η αξιοποίηση των γνώσεων και εμπειριών στο πλαίσιο διεθνών ομάδων, καθώς και η αξιοποίηση των ικανοτήτων όλων στο έργο ανάπτυξης μαθησιακού υλικού, με σημαντική προστιθέμενη αξία από μια τέτοια συνεργασία. Γι’ αυτό και ο τίτλος του έργου EKFI PLUS ήταν «Καινοτομία μέσω της συνεργασίας». Στην πράξη, οι εκπαιδευτικοί από διάφορες χώρες της Ευρώπης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα EKFI (https://ekfi.eu/) και τα αποτελέσματα που αναπτύχθηκαν.
Το έργο περιελάμβανε τέσσερα κύρια ερευνητικά πεδία:
- Τη διαχείριση του έργου
- Tην ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού μοντέλου
- Την ανάπτυξη της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του EKFI
- Την ανάπτυξη δύο ενοτήτων μαθησιακού υλικού, από τις δύο διεθνείς ομάδες εκπαιδευτικών και ειδικών στις ΔΠΒ από τις πέντε χώρες που συμμετέχουν στο έργο
Ειδικότερα, αναπτύχθηκε το εκπαιδευτικό μοντέλο ως η βάση δημιουργίας των ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών που οδήγησαν στην επικαιροποίηση της υφιστάμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του EKFI (https://ekfi.eu/).
Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα, αναπτύχθηκε το εκπαιδευτικό υλικό μέσω της συνεργασίας των συγγραφέων/εκπαιδευτικών. Η πλατφόρμα υποστήριξε την αναζήτηση συνεργατών με εμπειρία στο ίδιο γνωστικό πεδίο, επέτρεψε τη συνεργασία για τον καθορισμό του περιεχομένου και παρείχε εργαλεία που διευκόλυναν την ανάπτυξη και συγγραφή από τα μέλη των ομάδων.
Τίτλος Έργου (ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ): EKFI PLUS – Καινοτομία μέσω της συνεργασίας
Χρονική Διάρκεια Έργου: 31/8/2022 – 31/8/2024 (24 μήνες)
Ιστοσελίδα Έργου: https://www.ekfi-project.com/
Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου:
European Commission Erasmus+ KA220 2022-1-NL01-KA220-VET-000085437
38.210 € (Συνολική Χρηματοδότηση: 250.000 €)
Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Δρ. Μάριος Τσιγώνιας, E-mail: mtsigonias@uniwa.gr, Τηλ.: 210 5385359
Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:
- Stivako (Ολλανδία)
- Artevelde University of Applied Sciences (Βέλγιο)
- Εργαστήριο Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και Μέσων Οπτικής Επικοινωνίας GRAPHMEDLAB, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Ελλάδα)
- Tallinn Polytechnic School (Εσθονία)
- Muldis C&E Ολλανδία)
- Fundació Privada Indústries Gràfiques – Escola Antoni Algueró (Καταλωνία, Ισπανία)
Ερευνητικές Δημοσιεύσεις/ Αποτελέσματα / Πατέντες:
Vonitsanos, G., Syrigos, E., Nikitopoulou, P., Gamprellis, G., & Tsigonias, M. (2023, September). The EKFIPLUS Project Inventory Results on Learning Material Development in The Creative and Cultural Industries. In 54th IC Annual Conference (p. 57).
Vonitsanos G., Syrigos, E., & Tsigonias, M. (2024, June). The Digital Evolution of the Industry of Graphic Arts: Challenges and Opportunities in the
Era of the 4th Industrial Revolution”, International Scientific Conference on Printing and Design 2024, Zagreb, Croatia