PARADISO

Ο Π.Ο.Υ. αναγνωρίζει ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αντιμετωπίζουν ουσιαστικά εμπόδια στην πρόσβαση σε «κατάλληλη ασθενο-κεντρική φροντίδα», δεν τυγχάνουν πρόωρης παρέμβασης και συστηματικής επαναξιολόγησης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν χρησιμοποιούν καθόλου τις υπηρεσίες υγείας, εξαιτίας του διαδεδομένου στίγματος ενάντια στην ομοφυλοφιλία και την άγνοια για τις διαφορές στην ταυτότητα φύλου, στην κοινωνία, και στα συστήματα υγείας. Οι μεροληπτικές στάσεις και η έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης των επαγγελματιών υγείας αποτελούν τη βασική αιτία για τη μη κάλυψη των ειδικών αναγκών υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ή των θεμάτων που προέρχονται από προηγούμενες τραυματικές μεροληπτικές συμπεριφορές και έχουν ως αποτέλεσμα τις φτωχές εκβάσεις σωματικής και ψυχικής υγείας στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Στόχος του προγράμματος PARADISO ήταν να δημιουργήσει – μέσω συμμετοχικών δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας – ένα περιβάλλον αποδοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αίροντας τις διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου και τονίζοντας τα δικαιώματα και τις ανάγκες υγείας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, στο χώρο της υγείας. Στο πλαίσιο του προγράμματος:

  • αξιολογήθηκαν οι αντιλήψεις και ομοφοβικές στάσεις των επαγγελματικών υγείας προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα,
  • δημιουργήθηκαν 4 πρακτικοί Οδηγοί για τα «ΠΡΕΠΕΙ και ΜΗ» αναφορικά με την αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο χώρο της υγείας,
  • δημιουργήθηκε ειδικό εκπαιδευτικό υλικό, αναφορικά με θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογίας, παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και φροντίδας στην Α’ θμια περίθαλψη.

Τα παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση περίπου 500  επαγγελματιών υγείας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο 11 εκπαιδευτικών διημέρων που οργανώθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χίο, Κρήτη, Ξάνθη, Λάρισα και Γιάννενα.

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

  • Βελτιωμένη γνώση, μείωση στερεοτύπων και αλλαγή στάσεων σχετικά με τις ανάγκες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
  • Δημιουργία κρίσιμης ομάδας ειδικευμένων επαγγελματιών υγείας, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές και να ευαισθητοποιήσουν με τη σειρά τους, άλλους συναδέλφους.
  • Δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ επαγγελματιών υγείας και ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

    Τίτλος Έργου: Συμμετοχική προσέγγιση για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την καταπολέμηση των διακρίσεων ενάντια στο σεξουαλικό και γενετήσιο προσανατολισμό, στο χώρο της υγείας.

    Χρονική Διάρκεια Έργου: 01/01/2028 – 30/04/2019

    Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου: European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (REC-DISC-AG-2016)

    Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Κουλιεράκης Γεώργιος

    Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς: Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (συντονιστής), Σύλλογος Επιστημών Μαιών Μαιευτών Αθήνας (ΣΕΜΜΑ), Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κοινωνικής  Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας (ΜΚΟ PRAKSIS), Ομοφυλοφιλική, Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος (ΟΛΚΕ), Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), Consulting Management Training (CMT Προοπτική ΕΠΕ), European Forum for Primary Care (EFPC), Centre Hospitalier de Maison Blanche (EPSMB), Τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ.

    Ερευνητικές Δημοσιεύσεις/ Αποτελέσματα / Πατέντες:

    Εγχειρίδιο ορολογίας και καλών πρακτικών για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη φροντίδα ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Προηγούμενο άρθροWEST WINE
Επόμενο άρθροGENERA