OptiPeach

Τα ροδάκινα είναι δημοφιλή φρούτα λόγω της διατροφικής αξίας, της αποδεκτής αναλογίας σακχάρου προς οξύ και της ευχάριστης γεύσης τους. Τα ροδάκινα έχουν μικρό χρόνο αποθήκευσης, μικρότερο των 7 ημερών σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να ωριμάζουν και να υποβαθμίζονται γρήγορα. Για την παράταση του χρόνου ζωής των φρούτων χρησιμοποιείται συνήθως η ψυχρή αποθήκευση, η οποία καθυστερεί την ωρίμανση. Σύνηθες πρόβλημα της ψυχρής αποθήκευσης είναι η εμφάνιση βλάβης λόγω ψύχους (Chilling Injury, CI), που εκδηλώνεται ως απώλεια της γεύσης-οσμής και της ικανότητας για ωρίμανση, αυξημένη συχνότητα αποσύνθεσης, εσωτερική αμαύρωση, διάσπαση της σάρκας, έλλειψη χυμού και τελικώς ερυθρωπή απόχρωση της σάρκας. Η CI επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες, την εσωτερική δομή του μεσοκαρπίου, το φαινότυπο, το συνδυασμό θερμοκρασίας/χρόνου αποθήκευσης. Πολλές ποικιλίες ροδάκινων της Πέλλας υπόκεινται στις προαναφερόμενες διαταραχές. Η κατάσταση που επέρχονται τα φρούτα μετά την επίδραση της CI καθορίζει τη δυνατότητα αποθήκευσης/διακίνησης μετά τη συγκομιδή, περιορίζει την ακτίνα διανομής και μειώνει την αποδοχή των καταναλωτών. Η μείωση της εμπορίας των ροδάκινων οφείλεται στη χαμηλή οργανοληπτική ποιότητα (γεύση, υφή), λόγω επίσπευσης της συγκομιδής, πριν την κατάλληλη ωρίμανση του καρπού. Κρίνονται απαραίτητα ο καθορισμός και η διασφάλιση του κατάλληλου σταδίου συγκομιδής, για ροδάκινα υψηλής ποιότητας. Εξίσου καθοριστικοί για την τελική ποιότητα των ροδάκινων είναι οι μετασυλλεκτικοί παράγοντες, οι συνθήκες κατά τη συντήρηση και μεταφορά των ροδάκινων (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, σύνθεση της ατμόσφαιρας συντήρησης και η παρουσία ή μη αιθυλενίου), συνδυαστικά με τις συνθήκες διαλογής και συσκευασίας. Το πρόγραμμα OptiPeach στοχεύει στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση καινοτόμων μετασυλλεκτικών χειρισμών για την επέκταση του χρόνου ζωής των προϊόντων αυτών.

Τίτλος Έργου: ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ & ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΩΝ ΜΕΣΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ

Χρονική Διάρκεια Έργου: 14/12/2022- 31/05/2025 (30 μήνες)

Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου: ΜΕΤΡΟ 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΥΠΟΜΕΤΡΟ 16.1 – 16.2 “ΊΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ”,

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ – Συνολικός Προϋπολογισμός: 145.000€, Προϋπολογισμός ΠΑΔΑ: 32.577,58€

Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Ανδριάνα Ε. Λάζου

Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς: ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗΣ ΔΗΜ. ΜΕΝΕΛΑΟΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ, Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – Εργαστήριο Χημείας, Ανάλυσης και Σχεδιασμού Διεργασιών Επεξεργασίας Τροφίμων

Προηγούμενο άρθροΕυφυείς τεχνικές ελέγχου σε κτήρια
Επόμενο άρθροWEST WINE