ΑΠΝΟΙΑ: Eφαρμογή κινητού για κατ’ οίκον εκτίμηση του υπνικού συνδρόμου

Το ερευνητικό έργο εστιάζει στην ανίχνευση και καταμέτρηση των επεισοδίων υπνικής άπνοιας μέσω ηχητικής καταγραφής των ασθενών κατά τον ύπνο.
Η άπνοια είναι ένα φαινόμενο συχνό στον ενήλικο πληθυσμό με αυξημένα ποσοστά στον ανδρικό (1 στους 25) που σχετίζεται με άλλες χρόνιες παθήσεις και καταστάσεις υγείας, όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες μόνο το 15% εκ των ασθενών αυτών έχουν επίγνωση της παρουσίας του συνδρόμου.
Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια απόφραξης της ανώτερης αναπνευστικής οδού οδηγούν σε μείωση ή και πλήρη απουσία της αναπνοής και κατ’ επέκταση σε διακοπτόμενο ύπνο των ασθενών, έντονο αίσθημα υπνηλίας και κόπωσης σε καθημερινό επίπεδο, ενώ θεωρούνται ότι ευθύνονται για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών του οργανισμού, όπως οι καρδιακές παθήσεις, καθώς και για μεγάλο ποσοστό των καθημερινών τροχαίων ή εργασιακών ατυχημάτων.
Στο παρόν έργο, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μονάδα Μελέτης Ύπνου του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ (Β Κύκλος)» του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (ΓΓΕΤ), πραγματοποιείται εκτενής συλλογή ηχητικών καταγραφών από ασθενείς με προβλήματα ύπνου κατά την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο και την πλήρη, ολονύκτια μελέτη του ύπνου τους εκεί.
Η επεξεργασία των σημάτων που λαμβάνονται, σε συνδυασμό με τη διάγνωση από το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου στοχεύει στην ανάπτυξη αλγορίθμων αυτόματης ανίχνευσης του συνδρόμου της άπνοιας μέσω μόνο των ηχητικών καταγραφών και με χρήση αξιόπιστων τεχνικών βαθειάς μάθησης και νευρωνικών δικτύων.
Το παρόν έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί προσφέροντας την πιο πλούσια μέχρι στιγμής στη βιβλιογραφία βάση ηχητικών δεδομένων (υψηλής πιστότητας) με επισήμανση των επεισοδίων της άπνοιας, αλλά και μία πλήρως αξιολογημένη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για την κατ’ οίκον εκτίμηση του συνδρόμου.
Έτσι οι ασθενείς θα μπορούν να εκτιμούν το βαθμό στον οποίο εμφανίζουν το πρόβλημα στο σπίτι και να παραπέμπονται σε περαιτέρω πολύπλοκες και κουραστικές διαγνωστικές εξετάσεις μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο. Η έρευνα αναμένεται να συμβάλει ενεργά στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού για τα συμπτώματα και τις συνέπειες του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας, αυξάνοντας κατά πολύ τα ποσοστά αντιμετώπισης και θεραπείας.

Τίτλος Έργου:
ΑΠΝΟΙΑ– Αυτόματη εφαρμογή Προ-Νοσοκομειακής, Οικιακής εξέτασης για την Άπνοια του Ύπνου

Χρονική Διάρκεια Έργου: 17 Οκτωβρίου 2018 – 16 Οκτωβρίου 2021

Ιστοσελίδα Έργου:  http://apnoia-project.gr/

Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου:
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) – «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Ποσό Χρηματοδότησης: 271.245,26 €

Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.):  Δρ Στυλιανός Ποτηράκης (Καθηγητής), Emailspoti@uniwa.gr, Τηλ: 210-5381550

Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:

1.     Εργαστήριο Τεχνολογιών Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών (ECTLab) / Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών / Σχολή Μηχανικών / Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) (Συντονιστής)
2.     Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ (ΓΝΑ)
3.     Α. ΨΕΓΙΑΝΝΑΚΗΣ – Α. ΚΑΡΑΛΙΑΣ Ο.Ε. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ  (Logicea Hellas)
Προηγούμενο άρθρο“IntelligentLogger” – Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης Ετερόκλητου Στόλου Οχημάτων Βαρέως Τύπου
Επόμενο άρθροT-CREPE: Συνεργασία για τη δημιουργία υποδειγμάτων εκπαίδευσης Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών