Διαφύλαξη Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς με χρήση Τεχνικών & Οργανωτικών Διαχειριστικών Πόρων

Το ‘’STORM’’ προτείνει μία σειρά καινοτόμων προγνωστικών μοντέλων και βελτιωμένων, μη επεμβατικών και μη καταστρεπτικών εποπτικών και διαγνωστικών μεθόδων με στόχο την αποτελεσματική πρόβλεψη περιβαλλοντικών αλλαγών και την αποκάλυψη των κινδύνων και των συνθηκών που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές σε μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, προσδιορίζει το πώς επηρεάζονται οι ευπαθείς κατασκευές, τα κτίρια και τα υλικά από διαφορετικά ακραία καιρικά φαινόμενα και ταυτίζει τις απειλές που σχετίζονται με τις κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν τα φαινόμενα αυτά. Παράλληλα, προσφέρει βελτιωμένες, αποτελεσματικές στρατηγικές, τεχνολογίες και συστήματα προσαρμογής και μετριασμού των καταστροφών.
Ένα ολοκληρωμένο σύστημα – με καινοτόμους αισθητήρες (αισθητήρες ενδοφθορισμού, ασύρματους ακουστικούς αισθητήρες), «κληροδοτημένα συστήματα», πλατφόρμες στην αιχμή της τεχνολογίας (συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών LiDAR και UAV), καθώς και τεχνικές πληθοπορισμού (crowdsourcing) – προσφέρει εφαρμογές και υπηρεσίες με την υποδομή ανοιχτού νέφους.
Το σύστημα αυτό αξιολογεί τις απειλές που συνδέονται με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, λαμβάνοντας υπόψη τους φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους και εφαρμόζοντας την επεξεργασία του Σύνθετου Συμβάντος.
Το STORM παρέχει μία πλατφόρμα συνεργασίας για την ομαδική συλλογή και ανάδειξη της γνώσης, καθώς και διαδικασίες και μεθοδολογίες για τη βιώσιμη και αποτελεσματική προστασία και διαχείριση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τα αποτελέσματα του έργου ελέγχονται με μελέτες περίπτωσης σε πέντε διαφορετικές χώρες: την Ιταλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και την Τουρκία.
Οι πιλοτικοί χώροι και οι εταίροι επιλέχθηκαν προσεκτικά, ώστε να αντιπροσωπεύουν επαρκώς την πλούσια Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά. Άλλοι εταίροι βοηθούν να συνδεθεί το έργο με περισσότερους ενδιαφερόμενους ευρωπαϊκούς χώρους.
Το έργο εκτελέσθηκε από μία διεπιστημονική ομάδα που διαθέτει όλες τις απαραίτητες ικανότητες για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή μιας λειτουργικής και αποτελεσματικής λύσης, ώστε να στηρίξει οποιονδήποτε ασχολείται με τη διαχείριση και διατήρηση των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς

Τίτλος Έργου:  «STORM – Διαφύλαξη Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς με χρήση Τεχνικών και Οργανωτικών Διαχειριστικών Πόρων»

Χρονική Διάρκεια Έργου:  1 Ιουνίου 2016 – 31 Μαϊου 2019

Ιστοσελίδα Έργου:  http://www.storm-project.eu/

Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου:
EU Horizon 2020 – H2020-DRS-2015 / RIA – Research and Innovation action
Ποσό Χρηματοδότησης: 501.875,00 €

Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Δρ Χαράλαμπος Ζ. Πατρικάκης (Καθηγητής), Email: bpatr@uniwa.gr, Τηλ: 210-5381534

Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:

  1. Engineering – Ingegneria Informatica Spa (Eng) (Coordinator)
  2. Inov Inesc Inovacao – Instituto De Novas Tecnologias (Inov)
  3. Foundation For Research And Technology Hellas (Forth)
  4. Technological Educational Institute Of Piraeus (Teip)
  5. Resiltech Srl (Resiltech)
  6. Soprintendenza Speciale Per Il Colosseo Il Museo Nazionale Romano E L’area Archeologica Di Roma (Ss-Col)
  7. Universita Degli Studi Della Tuscia (Unitus)
  8. Kpeople Ltd (Kpeople Ltd)
  9. Universitaet Stuttgart (Ustutt)
  10. Ministero Dell’interno (Cnvvf)
  11. Mellor Archaeological Trust (Mellor )
  12. Sparta Technologies Ltd (Sparta Digital)
  13. The University Of Salford (Usal)
  14. Nova Conservacao – Restauro E Conservacao Do Patrimonio Artistico-Cultural Lda (Ncrs)
  15. Troiaresort – Investimentos Turísticos, S.A. (Troia Resort)
  16. Direcao Geral Do Patrimonio Cultural (Dgpc)
  17. Municipio De Grandola (Smcp)
  18. Zentralanstalt Fur Meteorologie Undgeodynamik (Zamg)
  19. Ephorate Of Antiquities Of Rethymno (Efareth)
  20. Bogazici Universitesi (Bu-Koeri)

    Ερευνητικές Δημοσιεύσεις/ Αποτελέσματα / Πατέντες

  1. Mitilineos, S. A., Potirakis, S. M., Tatlas, N. A., & Rangoussi, M. (2018). A Two-Level Sound Classification Platform for Environmental Monitoring. Journal of Sensors2018.
  2. Kasnesis, P., Kogias, D. G., Toumanidis, L., Xevgenis, M. G., Patrikakis, C. Z., Giunta, G., & Calsi, G. L. (2019). An IoE Architecture for the Preservation of the Cultural Heritage: The STORM Use Case. In Harnessing the Internet of Everything (IoE) for Accelerated Innovation Opportunities(pp. 193-214). IGI Global.
  3. Kasnesis, P., Tatlas, N. A., Mitilineos, S. A., Patrikakis, C. Z., & Potirakis, S. M. (2019). Acoustic sensor data flow for cultural heritage monitoring and safeguarding. Sensors19(7), 1629.
Προηγούμενο άρθροFASTER – Προηγμένες τεχνολογίες για την ασφαλή και αποτελεσματική ανταπόκριση διασωστών
Επόμενο άρθροΥποστήριξη χρηστών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου