Υφαίνοντας την καινοτομία μεταξύ Εκπαίδευσης και βιομηχανίας στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας

Η κλωστοϋφαντουργία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βιομηχανικός τομέας στην Τυνησία  με 161.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ο τομέας στερείται καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας, κάτι το οποίο είχε ως συνέπεια την απώλεια άνω των 4.000 θέσεων εργασίας ετησίως κατά τα τελευταία χρόνια. Το κύριο εμπόδιο για τον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας στην Τυνησία είναι τα προϊόντα χαμηλής προστιθέμενης αξίας που οδηγούν σε έντονο ανταγωνισμό και παράλληλα η έλλειψη εγχώριου προϊόντος.

Με αυτά τα δεδομένα το έργο “WINTEX” προσανατολίζεται στη δημιουργία κλωστοϋφαντουργικών κέντρων καινοτομίας στην Τυνησία, για την αντιμετώπιση της έλλειψης ανταγωνιστικότητας που υπάρχει στον κλωστοϋφαντουργικό τομέα, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ιδεών και εμπειριών με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την ανάπτυξη ικανοτήτων προσανατολισμένων στην καινοτομία που υπάρχει υπό λανθάνουσα μορφή στη χώρα.

Επιπλέον, το έργο “WINTEX” στοχεύει να δημιουργήσει ένα συμβούλιο κλωστοϋφαντουργίας με συμμετοχή εκπροσώπων του ακαδημαϊκού χώρου και της βιομηχανίας ως σημείο αλληλεπίδρασης και δικτύωσης μεταξύ των Πανεπιστημίων και των εταίρων της βιομηχανίας.

Το βασικό αντικείμενο του έργου είναι η προώθηση της καινοτομίας και της συνεργασίας του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου στην Τυνησία μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας από την ΕΕ. Οι επιμέρους στόχοι συνίστανται στη δημιουργία των τριών κλωστοϋφαντουργικών κέντρων καινοτομίας στα τρία Πανεπιστήμια (ISMMM, USF και ISET), και η δημιουργία προγράμματος ανάπτυξης ικανοτήτων, το οποίο θα απευθύνεται στους χειριστές των κέντρων, καθώς επίσης η σύσταση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Βιομηχανίας Κλωστοϋφαντουργίας ως πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ Τυνήσιων εμπλεκόμενων φορέων. Το έργο θα προωθήσει τη συμμετοχή φοιτητών και προσωπικού στα ερευνητικά κέντρα μέσω πρακτικής άσκησης προκειμένου να δημιουργηθεί μια συνεργατική και καινοτόμος νοοτροπία για τη μελλοντική γενιά τεχνικών και διευθυντών των εταιρειών κλωστοϋφαντουργίας.

Ουσιαστικά, ο βασικός στόχος είναι η συνεργασία Ακαδημίας και βιομηχανίας,  προς την κατεύθυνση ανάπτυξης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας στην Τυνησία, παρέχοντας στους φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούνται από την αγορά.

Τίτλος Έργου:
Υφαίνοντας την καινοτομία μεταξύ εκπαίδευσης και βιομηχανίας στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας στην Τυνησία (WINTEX)

Χρονική Διάρκεια Έργου: 15/1/2020 – 14 /1/2023

Ιστοσελίδα Έργου: www.wintexproject.eu

Πλαίσιο & Ποσό Χρηματοδότησης Έργου
KA2 – Cooperation for innovation and the exchange of good practices – Capacity Building in the field of Higher Education (Call for Proposals 2019 – EAC/A03/2018)
Ποσό Χρηματοδότησης: 60.232.00 €

Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πα.Δ.Α.): Δρ Γεώργιος Πρινιωτάκης, Email: gprin@uniwa.gr, Τηλ: 210-5381335

Κοινοπραξία – Συνεργαζόμενοι Φορείς:

  1. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Ελλάδα (Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, Εργαστήριο Σχεδίασης και Ανάπτυξης Πλεκτών καινοτόμων προϊόντων – ΣΑΠΚΕ)
  2. Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας (Universitat Politècnica de Catalunya), Ισπανία, (Συντονιστής)
  3. AEI TEXTILS (Associació Agrupació d’Empreses Innovadores Tèxtils), Ισπανία
  4. CREATIVE THINKING DEVELOPMENT, Ελλάδα
  5. CIAPE, Ιταλία
  6. Ιάσιο Τεχνικό Πανεπιστήμιο“Gheorghe Asachi”, Ρουμανία
  7. CEDECS, Γαλλία
  8. USF, Τυνησία
  9. ISET, Τυνησία
  10. ISMMM, Τυνησία
  11. ATCTex, Τυνησία
  12. CRNS, Τυνησία
  13. MFCPOLE, Τυνησία
Προηγούμενο άρθροΊδρυση κόμβων στον τομέα του δέρματος στη Ρωσία και στη Μογγολία
Επόμενο άρθροΨηφιακή Διεθνοποίηση και Χρηματοοικονομικές Δεξιότητες για μικροεπιχειρηματίες – DIFME